Vuurtoren nog tot oktober in de steigers vanwege aantreffen Chroom-6

URK • Wo 27 juli 2022 | 11:16 • Woensdag 27 juli 2022 | 11:16

De vuurtoren op Urk staat nog zeker tot en met oktober in de steigers, laat Rijkswaterstaat weten. De grootschalige renovatie van het Urker Rijksmonument is eind vorig jaar gestart en zou eigenlijk al voor de zomervakantie klaar zijn.

Onder meer door het onverwachts aantreffen van het kankerverwekkende metaal Chroom-6 op het lichthuis van de vuurtoren duurt de renovatie een stuk langer. Het schilderwerk kan daarom pas gedaan worden als het metaal veilig verwijderd is.

Daarnaast zijn er fouten gemaakt met het stukadoren van de buitenkant van de vuurtoren, dat daarom opnieuw uitgevoerd moest worden. Na inspectie bleek namelijk dat het nieuwe stucwerk van de kenmerkende witte toren qua structuur niet leek op het oude stucwerk.

De ruim achttien meter hoge vuurtoren is eigendom van Rijkswaterstaat. Die heeft opdracht gegeven voor de renovatie van de toren, die sinds 1981 een Rijksmonument is. Na het onderhoud zou de vuurtoren weer tientallen jaren mee kunnen, zei de aannemer begin dit jaar tegen Omroep Flevoland.

Scheuren en roestende ankers
De renovatie was hard nodig omdat er flinke scheuren in de muren zaten. Die zijn inmiddels hersteld. Ook zijn alle ankers in de muren gerenoveerd. Die bleken namelijk behoorlijk te roesten. Die ankers zijn grote stalen pinnen die in de muren zitten om de constructie stevig bij elkaar te houden. Als daar roestvorming in voorkomt, zetten de ankers uit of ze roesten in het ergste geval weg.

Sinds 1617 brandt er licht op het voormalige eiland Urk. Dat licht was twee eeuwen lang een vierkante stenen toren met kolenvuur. De huidige vuurtoren is in 1844 gebouwd op het fundament van de vuurtoren uit 1617. De huidige toren is ontworpen door architect Jan Valk, die onder meer ook de vuurtorens van Egmond aan Zee, Hellevoetsluis en Marken ontwierp. Het ronde gebouw had in 1844 nog vier verdiepingen en was 13,90 meter hoog. Maar door de bouw van de Bethelkerk op Urk werd het licht naar het oosten toe geblokkeerd. In 1899 werd de toren daarom opgehoogd tot 18,50 meter. Het lichthuis, de rode bovenkant, komt uit 1901. Opmerkelijk detail: de vuurtoren van Urk is de enige vuurtoren in Nederland die tegen de klok indraait.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel