Winkelpanden op Stadhuisplein worden appartementencomplexen

LELYSTAD • Do 28 juli 2022 | 6:32 • Donderdag 28 juli 2022 | 6:32

Een groot deel van de winkelpanden aan het Stadhuisplein in Lelystad wordt omgebouwd tot appartementencomplex. De gemeente heeft een vergunning verleend voor de transformatie van het voormalige HEMA-pand en de omringende gebouwen naar 24 woningen.

Dat betekent dat het Stadhuisplein er de komende jaren flink anders uit gaat zien. Dat er een plan lag om de panden om te bouwen was al bekend, maar de vergunning was nog niet rond. Ondernemers in de straat waren er fel op tegen. Het stak hen vooral dat er niks over was gecommuniceerd vanuit de gemeente.

Het gaat om de adressen Stadhuisplein 75 (oude HEMA), Florijnstraat 1 tot 9 (alleen oneven nummers), Stadhuisstraat 1 tot 17 en de Neringweg 300 (pand tegenover de parkeergarage). Een ander prominent pand aan het Stadhuisplein, het oude postkantoor, was eerder al bestemd voor woningen.

'Er is niks'
Op straat reageren veel mensen verbaasd. "Slechte zaak", zegt een mevrouw in een scootmobiel. "Ik moet alles online bestellen, vind ik niet prettig. Waarom betaal je nog parkeergeld? Er is niks."

Een andere mevrouw vindt het vooral erg voor de resterende ondernemers in de straat. "De ondernemers worden gewoon stukgemaakt. Aan het nieuwe gedeelte wordt van alles gedaan, maar aan het oude gedeelte niet."

Toch zijn er ook andere geluiden te horen. "Ik vind het goed, er is een tekort aan woningen in het land. Het is altijd beter dan die leegstand hier. Leegstand verpaupert." Ook twee tieners vinden het een goede ontwikkeling. "Ik vind het wel mooi dat er zoveel woningen bijkomen voor mensen die er nu geen hebben."

Bezwaar maken
De plannen kunnen nog tot ongeveer half augustus op afspraak ingezien worden op het gemeentehuis. Er kan ook tot dat moment bezwaar worden gemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel