Geen droogteproblemen voor waterschap: "Situatie nog lang niet als in 2018"

FLEVOLAND • Wo 3 augustus 2022 | 15:51 • Woensdag 3 augustus 2022 | 15:51

Hoewel er vanaf woensdag landelijk officieel sprake is van een watertekort, heeft Waterschap Zuiderzeeland nog nauwelijks last van de droogte. Dat laat een woordvoerder weten. Het waterschap heeft nog geen beperkingen gekregen over hoeveel water er vanuit het IJsselmeer mag worden ingelaten. De toegang tot de grootste waterbuffer van het land houdt al te grote problemen voorlopig op afstand. Andere waterschappen hebben volgens de woordvoerder minder geluk.

Volgens de woordvoerder is de situatie in Flevoland nog lang niet te vergelijken met bijvoorbeeld het jaar 2018, toen de situatie ook in onze provincie nijpend was. Volgens de woordvoerder stond het waterschap destijds op het punt om een verbod in te stellen op het oppompen van grondwater en het gebruik van water uit de sloten en vaarten. Op dit moment is daar nog lang geen sprake van. Het waterschap steunt wel de landelijke oproep die momenteel klinkt om zo zuinig mogelijk om te gaan met drinkwater en oppervlaktewater.

Op 13 juli werd er landelijk opgeschaald naar niveau 1 (dreigend watertekort) en nu naar niveau 2 (feitelijk watertekort). De droogte wordt veroorzaakt door de hoge verdamping in Nederland en de lage aanvoer van water uit het buitenland via de rivieren. Een landelijk team bepaalt vanaf nu hoe het water in Nederland verdeeld gaat worden. Mogelijk volgen er binnenkort extra maatregelen als de droogte blijft aanhouden. Het is de vijfde keer deze eeuw dat er sprake is van een watertekort in Nederland.

Dijken beschermen
Een van de prioriteiten in Nederland is momenteel het beschermen van de dijken. Daarin kunnen door de droogte scheuren ontstaan. Volgens Waterschap Zuiderzeeland is het risico op scheuren in Flevolandse dijken niet zo heel groot. Dat komt door de manier hoe de dijk is opgebouwd en welke materialen er zijn gebruikt. Oude veendijken bijvoorbeeld zijn veel gevoeliger voor droogte-effecten. De Flevolandse dijken worden wel regelmatig gecontroleerd door het waterschap.

Waterpeil in IJsselmeer hoog houden
Een andere prioriteit uit het landelijke droogteplan is het op een zo hoog mogelijk peil houden van het IJsselmeer. Het zoete water van dit meer dient als een belangrijke waterbuffer voor alle aangrenzende provincies. De watervoorraad van het IJsselmeer zakt wel, maar er is momenteel nog genoeg zoet water beschikbaar. Rijkswaterstaat verhoogde het peil al begin juli, sindsdien is het wel een 'uitdaging' om het ook op peil te houden.

Het Veluwemeer wordt weer op peil gehouden door water uit het Markermeer, via de vaarten in Zuidelijk en Oostelijk Flevoland, naar het randmeer te pompen. Ook het water in het Veluwemeer zakt snel door de hoge temperaturen en gebrek aan regen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel