Geen droogteproblemen voor waterschap: "Situatie nog lang niet als in 2018"
Hoewel er vanaf woensdag landelijk officieel sprake is van een watertekort, heeft Waterschap Zuiderzeeland nog nauwelijks last van de droogte. Dat laat een woordvoerder weten. Het waterschap heeft nog geen beperkingen gekregen over hoeveel water er vanuit het IJsselmeer mag worden ingelaten. De toegang tot de grootste waterbuffer van het land houdt al te grote problemen voorlopig op afstand. Andere waterschappen hebben volgens de woordvoerder minder geluk.
Volgens de woordvoerder is de situatie in Flevoland nog lang niet te vergelijken met bijvoorbeeld het jaar 2018, toen de situatie ook in onze provincie nijpend was. Volgens de woordvoerder stond het waterschap destijds op het punt om een verbod in te stellen op het oppompen van grondwater en het gebruik van water uit de sloten en vaarten. Op dit moment is daar nog lang geen sprake van. Het waterschap steunt wel de landelijke oproep die momenteel klinkt om zo zuinig mogelijk om te gaan met drinkwater en oppervlaktewater.
Dijken beschermen
Een van de prioriteiten in Nederland is momenteel het beschermen van de dijken. Daarin kunnen door de droogte scheuren ontstaan. Volgens Waterschap Zuiderzeeland is het risico op scheuren in Flevolandse dijken niet zo heel groot. Dat komt door de manier hoe de dijk is opgebouwd en welke materialen er zijn gebruikt. Oude veendijken bijvoorbeeld zijn veel gevoeliger voor droogte-effecten. De Flevolandse dijken worden wel regelmatig gecontroleerd door het waterschap.
Waterpeil in IJsselmeer hoog houden
Een andere prioriteit uit het landelijke droogteplan is het op een zo hoog mogelijk peil houden van het IJsselmeer. Het zoete water van dit meer dient als een belangrijke waterbuffer voor alle aangrenzende provincies. De watervoorraad van het IJsselmeer zakt wel, maar er is momenteel nog genoeg zoet water beschikbaar. Rijkswaterstaat verhoogde het peil al begin juli, sindsdien is het wel een 'uitdaging' om het ook op peil te houden.
Het Veluwemeer wordt weer op peil gehouden door water uit het Markermeer, via de vaarten in Zuidelijk en Oostelijk Flevoland, naar het randmeer te pompen. Ook het water in het Veluwemeer zakt snel door de hoge temperaturen en gebrek aan regen.
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Geen tickets meer voor de zondag van Pinksterconferentie OpwekkingBIDDINGHUIZEN
BIDDINGHUIZEN •Er zijn geen dagtickets meer verkrijgbaar voor de zondag van de Pinksterconferentie Opwekking in Biddinghuizen. Wegens de grote drukte heeft de organisatie laten weten dat de registratie voor kaarten...
-
Zwaargewonde bij botsing tussen touringcar en auto in DrontenDRONTEN
DRONTEN •Een touringcar en een personenauto kwamen zaterdagavond rond 18.30 uur in botsing, waarbij een persoon zwaargewond raakte. De toedracht van het ongeluk bij Dronten is nog onduidelijk. Het ongeluk vond...
-
Locatie tiny houses in Biddinghuizen officieel geopendBIDDINGHUIZEN
BIDDINGHUIZEN •Op de Kleine Wierse in Biddinghuizen is zaterdag het tiny houses dorpje officieel geopend. In totaal is er ruimte voor tien woningen waarvan er inmiddels zeven klaar zijn. Bezoekers mochten door het d...