Veluwemeer krijgt extra water uit Markermeer

BIDDINGHUIZEN • Wo 13 juli 2022 | 17:43 • Woensdag 13 juli 2022 | 17:43

Waterschap Zuiderzeeland in Flevoland pompt vanaf woensdag extra water vanuit het Markermeer naar het Veluwemeer, een van de Veluwerandmeren. Dat is nodig om het waterpeil in de randmeren aan te vullen. Het water in het Veluwemeer zakt snel door de hoge temperaturen en gebrek aan regen.

Als het water te ver zakt, drogen dijken en waterkeringen uit en verslechtert de waterkwaliteit. Daar hebben de natuur en watertoeristen in de zomer last van. Zuiderzeeland laat water uit het Markermeer in via gemaal De Blocq van Kuffeler in Almere.

Eigenaren van woonboten en plezierjachten in de Hoge Vaart en de Noorderplassen bij Almere moeten op de lijnen van hun boten letten, adviseert het waterschap, want het waterpeil verandert. Ook de doorvaarthoogte onder bruggen wordt lager. Bij Biddinghuizen verdwijnt het extra water in de Veluwerandmeren.

Dinsdag werd het waterpeil in het oostelijke deel van de Noordoostpolder en de Hoge Vaart ook verhoogd, met 10 centimeter. Rijkswaterstaat heeft vorige week het peil in het IJsselmeer omhoog gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel