Gevangenis Almere mogelijk aangewezen voor opvang asielzoekers

FLEVOLAND • Wo 10 augustus 2022 | 15:43 • Woensdag 10 augustus 2022 | 15:43

Verschillende gebouwen in Flevoland, die eigendom zijn van het Rijk, kunnen mogelijk aangewezen worden als asielzoekerscentrum. Specifiek zijn dat de leegstaande Penitentiaire Inrichting in Almere, de gebouwen van justitie naast de rechtbank in Lelystad en het Smedingshuis van Rijkswaterstaat aan het Zuiderwagenplein.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijven staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) dat ze Rijksvastgoed gaan aanwijzen als azc, ook wanneer daarvoor lokaal bestuurlijk draagvlak ontbreekt.

De gemeenten kregen volgens een woordvoerder eerder al een lijst van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening met daarop de mogelijke locaties. Het ministerie wil de lijst met panden nog niet vrijgeven om onrust te voorkomen.

De gemeente Almere bevestigt dat er een verzoek is uitgegaan van het Rijksvastgoedbedrijf om te praten over een eventuele opvang voor vluchtelingen in de Almeerse gevangenis. Een besluit om het gesprek aan te gaan wordt pas na de zomervakantie genomen. Het college van burgemeester en wethouders is nu met reces.

Kan de landelijke overheid dit zomaar doen?
Als een gemeente blijft weigeren om de bestemming aan te passen van een gebouw dat als asielzoekerscentrum kan fungeren, dan gaat het kabinet dat doen. Het gebeurt op dit moment te vaak dat gemeenten niet willen meewerken om een geschikte locatie te vinden.

Zo heeft het Rijk ook besloten dat er in Bant een aanmeldcentrum voor asielzoekers zoals in Ter Apel moet komen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil dat in overleg doen met de gemeente Noordoostpolder, maar mochten ze er niet uitkomen, dan komt het Rijk met een aanwijzing.

Het kabinet wil liever niet dat het zover komt, maar houdt vanaf nu dit instrument paraat. En dat betekent dat ze dan de leegstaande panden van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) kunnen inzetten.

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat het nog wel enige weken kan gaan duren voordat er echt duidelijkheid komt over de definitieve locaties.

Wat gebeurt er nu op de huidige locaties in Flevoland?
De Penitentiaire Inrichting Almere staat al bijna vier jaar leeg. Als het aan het RVB ligt, wordt de gevangenis in Almere gesloopt en de grond verkocht aan industriële bedrijven. Dat is volgens de organisatie de kortste klap en levert voldoende geld op. Sinds 2019 wordt samen met de gemeente onderzocht welke functie het gebouw kan krijgen.

Het gebouw van Rijkswaterstaat aan het Zuiderwagenplein in Lelystad is voor een deel nog in gebruik door de dienst Water, Verkeer en Leefomgeving (WVL). De rest van het gebouw dat dienst deed als politiebureau is in 2016 gebruikt als noodopvang voor vluchtelingen.

De gebouwen aan de Schepenen, naast de rechtbank in Lelystad, hebben zes jaar geleden ook een tijdje gediend als noodopvanglocatie. Die opvang ging 1 januari 2017 dicht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel