Drieluik boerenleven: melkveehouder Diana de Graaf

ZEEWOLDE • Vr 19 augustus 2022 | 11:19 • Vrijdag 19 augustus 2022 | 11:19

Het boerenbestaan staat onder druk. Is er nog toekomst voor hen? Hoe is het om boer te zijn? In een drieluik aandacht hiervoor. In de laatste aflevering Diana de Graaf uit Zeewolde.

Diana is boerin in Zeewolde. Ze woont nog op de boerderij waar ze is opgegroeid. Vroeger moest ze er niet aan denken om boerin te worden en haar ouders waren de boerderij al aan het afbouwen.

Maar toen kwam Diana haar man tegen. "Hij was geen boer, maar hij wilde wel graag boer worden. Toen kwam hij bij mij thuis en was hij verbaasd dat ik op een boerderij woonde. Sindsdien is het rustig aan weer zo geworden dat we de boerderij zijn gaan voortzetten."

'Ware passie'
Samen hebben ze honderd melkkoeien. Bij het houden van zoveel dieren hoort ook het kunnen omgaan met tegenslagen. Want het kan opeens mis gaan. Diana: "Een hele goede koe die we pas hadden, gleed uit en brak een been. Dat was einde verhaal, klaar. Een kalfje geef je te drinken, je zorgt ervoor. Het kan zo zijn dat hij morgen ziek is. Ook dat heb je niet in de hand."

Diana is blij dat ze haar man heeft ontmoet en zo alsnog haar ware passie heeft gevonden: het boerenleven. "Ik was onzeker. Als vrouw kies je er niet zo snel voor om dit alleen te doen. Sommige vrouwen zijn wel zo stoer dat ze het kunnen, maar dat zag ik niet zitten. Ik dacht: ik doe het alleen als ik een man heb die er ook voor wil gaan, om het samen te doen".

In de andere afleveringen van dit drieluik zijn portretten te zien van akkerbouwer Dick Grijsen en melkveehouder Carla Dekker uit Zeewolde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel