Gemeente mocht grond Lombokstraat verkopen aan Ymere

ALMERE • Ma 22 augustus 2022 | 20:22 • Maandag 22 augustus 2022 | 20:22

De gemeente Almere heeft terecht een perceel aan de Lombokstraat in Almere verkocht aan woningbouwvereniging Ymere. Flevoland Invest B.V. is de exploitant van de Albert Heijn ernaast en vindt dat er geen eerlijke selectieprocedure is geweest. Maar de rechter stelt dat de gemeente correct heeft gehandeld.

Ymere is van plan ongeveer 120 sociale huurwoningen te bouwen voor jongeren en senioren op het perceel van iets meer dan 3.000 vierkante meter groot. Er komt volgens de plannen ook een bedrijfsruimte van 250 vierkante meter.

Flevoland Invest B.V. vindt echter dat de twee hoge torens en een middengedeelte het zicht op de Albert Heijn, de Etos en Gall & Gall vanaf de openbare weg ontnemen. "En dat is wel belangrijk voor het aantrekken van klanten. Dit gaat hen omzet kosten en wellicht banenverlies", zei de advocaat van het bedrijf twee weken terug in de rechtszaal.

Om dat te voorkomen besloot Flevoland Invest zich begin dit jaar te melden als gegadigde voor het perceel. "Zij willen er samen met Woonstichting De Alliantie ook sociale huurwoningen bouwen en het winkelcentrum uitbreiden met andere dagwinkels en ook horeca."

Serieuze gegadigde
Maar de gemeente Almere ziet dat niet zitten. De enige serieuze gegadigde in dit proces is volgens haar Ymere, die ervaring heeft met sociale huur. Bovendien bestaat er een contractuele afspraak tussen de twee sinds 2019, dat Ymere het recht heeft om grond van de gemeente te kopen voor de bouw van zo’n honderd huurwoningen.

En daar is de rechter het mee eens. "Almere heeft op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria aangenomen dat er slechts één serieuze gegadigde, namelijk Ymere, voor de aankoop in aanmerking komt en heeft haar voornemen tot verkoop op de juiste wijze, tijdig en voldoende gemotiveerd bekendgemaakt."

Belangen
Bovendien vindt zij de belangen van de gemeente in deze kwestie zwaarder wegen dan die van Flevoland Invest B.V.. "De situatie op de woningmarkt vraagt om snelle realisatie van betaalbare (huur)woningen. Bovendien heeft de gemeente een belang bij de nakoming van de overeengekomen bouwclaim met Ymere", schrijft de rechter in haar vonnis.

Dat Flevoland Invest B.V. zich zorgen maakt over onder meer de zichtbaarheid van de Albert Heijn door de nieuwbouwplannen, kan volgens de rechter niet in dit kort geding worden uitgevochten. Daarvoor is een gang naar de bestuursrechter nodig. "Of het moet in goed overleg met de gemeente en Ymere nader worden besproken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel