PvdA: aanmeldcentrum kan ook ergens anders in Noordoostpolder

NOORDOOSTPOLDER • Di 23 augustus 2022 | 17:08 • Dinsdag 23 augustus 2022 | 17:08

De lokale afdeling van de PvdA in Noordoostpolder vindt dat gekeken moet worden of het geplande aanmeldcentrum voor asielzoekers in Bant op een andere plek in de gemeente kan komen. De PvdA is niet tegen de komst van zo'n centrum, maar wil wel vasthouden aan het eerder toegezegde maximale aantal asielzoekers van duizend in Luttelgeest.

Fractievoorzitter Lianne Mulder zegt dat er draagvlak nodig is en dat doorkruisen van eerder gemaakte afspraken dan niet handig is. "Dan gaan er hakken flink het zand in en dat is begrijpelijk. Dus moeten we kijken of het op een andere manier kan."

De PvdA heeft nog geen alternatieve plek voor een aanmeldcentrum op het oog. Maar de aangewezen locatie in Bant ligt vlakbij het azc in Luttelgeest en dus zou de belasting die dit met zich meebrengt niet óók voor rekening van Luttelgeest moeten komen, zo redeneert de PvdA. "Als je nu al merkt dat de keuze voor Bant niet geaccepteerd gaat worden, dan kun je zeggen 'dan willen we het niet'. Of je gaat kijken of er andere mogelijkheden zijn en dan is een andere locatie niet zo gek gedacht", aldus Mulder.

Geen tijd meer
De grond aan de Oosterringweg waarop het aanmeldcentrum zou moeten komen, is al gekocht door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). "Daarom is de locatie in Bant ook wel heel geschikt. Als het toch daar komt, dan zouden we moeten kijken hoe we de samenleving daarin goed mee zouden kunnen nemen", zegt Mulder. Ze erkent dat er eigenlijk geen tijd meer is om zaken uitgebreid te bespreken en dat er actie nodig is. "Maar er zijn nog eigenlijk te veel onduidelijkheden op dit moment."

Het standpunt van de fractie wordt gesteund door PvdA-wethouder Thomas Gillissen. Het azc zit niet in zijn portefeuille, maar hij laat op persoonlijke titel weten: "Een aanmeldcentrum op een andere plek in Noordoostpolder lijkt me een mooie tussenoplossing. Dat zeg ik als privépersoon, niet als wethouder. Het is nu niet aan de orde om binnen het college een minderheidsstandpunt in te nemen. We zijn nog druk aan onderzoeken wat onze mogelijkheden zijn inzake Bant."

Herverdeling
Een andere optie die de PvdA ziet, is dat het aantal reguliere asielzoekers in Luttelgeest omlaag gaat als het aanmeldcentrum in Bant erbij komt. Te denken valt dan aan bijvoorbeeld 450 mensen in het aanmeldcentrum en 550 in het azc, opgeteld de afgesproken 1.000 asielzoekers.

Wat vinden coalitiepartners van het idee?
Coalitiepartij ONS geeft aan tegen een aanmeldcentrum te zijn en daarom ook niet te willen kijken naar een eventuele verplaatsing. Jasper van Os, fractievoorzitter van de VVD vindt het te vroeg om te kijken naar een andere locatie. Volgens hem moet er eerst naar het huidige voorstel gekeken worden. Ook verwacht Van Os dat er niet wordt afgestapt van deze locatie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel