Renaissanceschool van Forum gestart in Almere op 'geheime' locatie

ALMERE • Ma 29 augustus 2022 | 12:15 • Maandag 29 augustus 2022 | 12:15

De nieuwe Almeerse basisschool van de politieke partij Forum voor Democratie (FvD) is maandag officieel van start gegaan. Dat zegt een medewerker van de Renaissanceschool. Het is alleen niet duidelijk waar de school is. Dat wil de politieke partij niet bekendmaken vanwege de ophef om de school.

Er was de afgelopen maanden de nodige kritiek op de plannen voor een eigen school. Afgelopen zaterdag nog stond er nog een zeer kritisch opiniestuk in het AD dat was ondertekend door vier fractievoorzitters van lokale D66 partijen in gemeentes waar Forum voor Democratie een Renaissanceschool wil. Ook Martine van Bemmel, fractievoorzitter in Almere, ondertekende het stuk.

Zorgen om kinderen
De fractievoorzitters stellen dat de Forumscholen er nooit mogen komen. "Ik maak me zorgen om de leerlingen", vertelt Van Bemmel. "We vonden het belangrijk om ons hierover uit te spreken". Volgens de schrijvers van het opiniestuk dreigt het gevaar dat kinderen op de school antidemocratisch gedachtengoed meekrijgen. "Goed en veilig onderwijs komt misschien in gevaar, de vrijheid van onderwijs mag niet misbruikt worden". Van Bemmel en haar partijgenoten vinden het belangrijk dat de onderwijsinspectie goed een oogje in het zeil gaat houden bij de nieuwe school.

Voorzitter Ralf Dekker van de Tocquevillestichting, waar de Renaissanceschool onder valt, was niet bereikbaar voor een reactie. Hij liet eerder aan Omroep Flevoland weten dat er een definitieve plek was gevonden voor de school in Almere. Ze zouden hier met vijf à zes kinderen kunnen starten.

Beoordeling inspectie
Een woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs liet eerder weten dat de school enkele weken na de opening wordt beoordeeld. Als deze negatief uitvalt, bestaat de kans dat de Renaissanceschool moet sluiten.

Forum wil een eigen basisschool oprichten om vernieuwingsonderwijs te combineren met klassieke onderwijsmethoden, zo stellen ze. De partij vindt dit nodig omdat het onderwijs tegenwoordig zou worden verstoord door modegrillen. iPad-scholen, te vroege seksuele voorlichting, klimaathysterie en coronapaniek worden als voorbeelden genoemd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel