Onafhankelijk onderzoek naar grote stroomstoring

FLEVOLAND • Za 3 september 2022 | 11:54 • Zaterdag 3 september 2022 | 11:54

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar het falen van het veiligheidssysteem bij de grote stroomstoring in Flevoland vrijdag. Het duurt zeker nog een aantal weken voor er meer duidelijk over wordt, meldt een woordvoerder van netbeheerder TenneT. Het is nog niet bekend wie het onderzoek gaat uitvoeren.

De stroomstoring die vrijdagmiddag een groot deel van Flevoland trof, ontstond volgens de netbeheerder door een kortsluiting en een brand die daarop volgde bij het hoogspanningsstation in Lelystad. Hier werd op dat moment gewerkt. Bij zo'n storing hoort de stroom normaal automatisch van de kabels te gaan, maar het veiligheidssysteem werkte niet. Het gevolg was dat de hoogspanningskabels oververhit raakten, gingen uitzetten en op sommige plekken tot op de grond kwamen te hangen. Omdat het veiligheidssysteem niet werkte, brak er ook brand uit op een hoogspanningsstation in Dronten.

Vanwege de beschadigde stroomkabels werd de A6 in beide richtingen tussen Emmeloord en Lelystad afgesloten. Ook aan aantal provinciale wegen moest dicht. Bovendien rijden er in verband met grote schade aan bovenleidingen in ieder geval de komende 1,5 week geen treinen tussen Lelystad en Dronten. Vrijdag moesten zo'n 350 reizigers worden geëvacueerd uit een stilgevallen trein op dit traject.

De stroomstoring heeft ook tot schade geleid bij particulieren. Op onze Facebookpagina wordt gemeld dat veel kookplaten, modems en andere huishoudelijke apparaten zijn doorgebrand. Gedupeerden geven aan dat ze niet weten waar ze de schade kunnen verhalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel