Gevolgen stroomstoring enorm, herstel gaat 'weken of maanden' duren

FLEVOLAND • Za 3 september 2022 | 18:15 • Zaterdag 3 september 2022 | 18:15

24 uur na de stroomstoring van vrijdag, worden de gevolgen in kaart gebracht. De schade bij spoorwegbeheerder ProRail en netbeheerder TenneT is enorm, zeggen leidinggevenden van die bedrijven tegen Omroep Flevoland. Herstel van het spoor gaat 'echt weken duren' en sommige hoogspanningskabels moeten misschien vervangen worden.

"In mijn hele loopbaan heb ik een dergelijke storing niet meegemaakt", zegt directeur van TenneT Maarten Abbenhuis. "Dit is echt even schrikken", vindt regiodirecteur van ProRail Harro Homan. "Het heeft een enorme impact gehad op het hele treinsysteem. Dat is echt heel naar."

Complexe storing
Het is voor TenneT nog niet duidelijk hoe kortsluiting heeft kunnen ontstaan. "Het was voor ons wel meteen duidelijk dat dit een grote storing was. En nu 24 uur later blijkt het qua complexiteit ook echt wel een storing te zijn die we nog niet eerder gezien hebben", constateert Abbenhuis. "Normaal gesproken moet bij een kortsluiting de beveiliging ingrijpen. Maar die heeft het gisteren niet goed gedaan." De organisatie laat onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de stroomstoring.

De netbeheerder zoekt nog uit of alle hoogspanningskabels vervangen moeten worden. Zo'n proces zou weken of maanden in beslag nemen. Daar zouden omwonenden overigens niets van moeten merken, zegt Abbenhuis. "Dat is het ontwerp van het Nederlandse systeem: op het moment dat er iets kapot gaat, kan er altijd nog via een andere kant stroom gebracht worden."

Verschroeide aarde
Bij het spoor in Dronten waar de door de hitte inzakkende hoogspanningskabels de bovenleiding raakten, is de aarde verschroeid. Het heeft een paar minuten geduurd voordat de stroom van de hoogspanningskabels kon worden gehaald. In die minuten brandden niet alleen de hoogspanningskabels door. De kabels die langs het spoor in de grond zitten, werden dermate heet dat de begroeiing erboven zwart kleurde en er bermbrandjes ontstonden.

Bij ProRail denken ze minstens tot 15 september bezig te zijn met herstelwerkzaamheden, al denkt regiodirecteur Homan dat het nog een behoorlijke tijd langer gaat duren voordat er weer treinen gaan rijden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel