"Ik laat mijn vogels uit zoals een ander zijn hond uitlaat"

ALMERE • Di 6 september 2022 | 11:27 • Dinsdag 6 september 2022 | 11:27

Misschien heb je ze wel eens zien vliegen in Almere Buiten, de vier papegaaien van Richard Weijers. Hij woont samen met zijn vier ara's in de Bloemenbuurt en laat de vogels twee keer per week uit. De papegaaien vliegen dan los door de wijk.

"Ik train mijn vogels zo dat ze terugkomen wanneer ik dat wil. Al lukt dat niet altijd op het juiste moment. Het zijn en blijven wilde vogels die van hun vrijheid genieten. En die gun ik ze ook." Richard vindt het uitlaten best spannend. De papegaaien zijn namelijk niet goedkoop: een ara kost tussen de 2.000 en 4.000 euro.

Dierenbeschermingsorganisaties krijgen geregeld meldingen binnen over de rondvliegende ara’s in Almere Buiten: "Ik denk dat de dierenbescherming soms wel gek van mij wordt. Grote papegaaien zijn toch zeldzaam en dan denken veel mensen dat de vogels vermist zijn." Ook bij Saskia Rijken van Amivedi, een hulpdienst voor verloren en gevonden dieren, zijn de ara’s van Richard bekend: "Wij kennen de vogels inderdaad van meerdere meldingen. Maar wij worden zeker niet gek van meldingen van dieren. Het is goed dat mensen opletten."

De overige dagen van de week zitten de papegaaien binnen. Richard heeft thuis kosten noch moeite bespaard om de vogels alle luxe te geven die ze nodig hebben: "Ara’s moeten altijd iets te doen hebben anders gaan ze het huis slopen. Daarom heb ik veel papiertjes, stukjes karton of plasticjes waarmee ze zich kunnen vermaken. Deze vogels zijn echt mijn kinderen. Ze hebben het beter dan dat ik het heb. Ze krijgen verse noten, vrijheid en een goed huis. En in het weekend ga ik ook met ze op stap om te vliegen."

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Yannick van de Wouw. Hij richt zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen uit Almere. Voor tips: yannick.van.de.wouw@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel