"Luier-inzameling verwarrend voor mensen met incontinentie"

NOORDOOSTPOLDER • Wo 7 september 2022 | 22:30 • Woensdag 7 september 2022 | 22:30

De Politieke Unie (PU) in Noordoostpolder vindt dat er een verwarrende situatie is ontstaan rond de inzameling van gebruikte wegwerpluiers in de gemeente. Noordoostpolder plaatst op verschillende plekken in de gemeente inzamelcontainers voor luiers, maar die zijn alleen bedoeld voor luiers van baby's. Om de luiercontainers te openen, is een speciale pas nodig. In een tekst die je ziet als je de pas hebt aangevraagd, staat volgens de PU dat de containers ook voor incontinentieluiers zullen zijn.

De gemeente liet eerder weten dat incontinentiemateriaal onder 'medisch afval' valt en daarom nog steeds bij het restafval moet. Inwoners die gebruik maken van incontinentiemateriaal kunnen een tegemoetkoming in de afvalkosten krijgen.

De luiercontainers zijn ingevoerd om ervoor te zorgen dat ouders van jonge kinderen hun restafvalbak niet zo vaak hoeven aan te bieden. Dit omdat er in Noordoostpolder per leging betaald moet worden.

Een luiercontainer in de wijk Emmelhage in Emmeloord

De Politieke Unie vindt dat de communicatie vanuit afvalinzamelaar HVC duidelijker moet zijn. Ook denkt de partij dat de inzamelcontainers in de gemeente alsnog voor incontinentiemateriaal moeten worden opengesteld, omdat er in Noordoostpolder veel mensen zouden zijn die zulke luiers gebruiken. Van de incontinentieluiers kunnen volgens de PU schone energie en kunststoffen voor hergebruik worden gemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel