Floriade gaat laatste maand in - tekort nu 85 miljoen

ALMERE • Vr 9 september 2022 | 8:13 • Vrijdag 9 september 2022 | 8:13

De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade in Almere is vrijdag haar laatste maand ingegaan. Nog vier weken en dan sluit de Expo op 9 oktober na een half jaar de poorten. Financieel gezien is de Floriade voor Almere een debacle geworden. Het evenement heeft de gemeente tot nu toe bijna 85 miljoen euro gekost. Dat is ruim acht keer meer dan oorspronkelijk gedacht.

De komende maand is voor het evenement dus de laatste kans om nog zoveel mogelijk bezoekers te trekken. Vorige week maakte de Floriade BV bekend dat er sinds de opening op 14 april tot en met 31 augustus 473.768 bezoekers zijn geweest. Volgens de BV, die de expo houdt, is het nog steeds haalbaar om tot de sluitingsdag 680.000 bezoekers te halen. Dit is het aantal waarop ook de gemeenteraad hoopt, zodat de tekorten van de Floriade niet nog verder oplopen.

Forse tekorten
Want die tekorten zijn fors. Vlak voor het zomerreces in juli kreeg de gemeenteraad een bittere pil te slikken. Al direct na de opening bleek dat de bezoekersaantallen van de Floriade fors tegenvielen. Het aantal van 2,2 miljoen betalende bezoekers, waarvan tot april was uitgegaan, bleek onrealistisch.

Het college van B en W besloot hierop in juni om een tekort van 34 miljoen euro op te nemen in de jaarrekening over 2021, hoofdzakelijk vanwege de achterblijvende bezoekersaantallen. Het college hoopte nog wel op 820.000 tot 1,2 miljoen betalende bezoekers, maar de gemeenteraad vond zelfs dat aantal twijfelachtig. De raad vond dat moest worden uitgegaan van hooguit 680.000 bezoekers. Het gevolg was dat de gemeente in juli nog meer heeft afgeboekt: geen 34 miljoen, maar bijna 42 miljoen euro. Dit geld ziet de gemeente niet meer terug.

Dat geldt ook voor bijna 43 miljoen euro aan leningen, die de gemeente sinds 2016 aan de Floriade BV heeft verstrekt om de tentoonstelling te organiseren. De BV had tot half juli 66 miljoen euro van de gemeente geleend. Toen al was zeker dan 43 miljoen euro niet kon worden terugbetaald. Dat geld is afgeschreven. In totaal mag de Floriade BV trouwens 75,5 miljoen euro van de gemeente lenen.

Totaal is bijna 85 miljoen afgeschreven
Opgeteld heeft de gemeente Almere tot de zomer voor 84,7 miljoen euro aan kosten voor de Floriade als tekort afgeschreven. Daarmee heeft de stad ruim acht keer meer aan het evenement uitgegeven dan in 2012 was becijferd. Toen Almere destijds de bieding won om de Floriade 2022 te organiseren, zei de gemeente dat de stad maximaal tien miljoen euro aan de tentoonstelling zou bijdragen. De rest moest komen van het Rijk, de provincie, het bedrijfsleven en sponsors.

En vooral van bezoekers, maar juist die inkomsten zijn ver achtergebleven. Indien er 2,2 miljoen betalende bezoekers waren gekomen, dan had de Floriade zo’n 42 miljoen euro verdiend uit de kaartverkoop. Dat wordt nu hooguit nog 8,2 miljoen euro, er van uitgaande dat er 680.000 bezoekers komen. Tot september zijn het er nog geen half miljoen geweest, dus de prognose om in de laatste maand nog bijna 200.000 betalende bezoekers te halen lijkt erg ambitieus.

Voor nieuwe tegenvallers heeft de gemeente nog 6 miljoen euro in de reservepot zitten. Dat geld is vooral bedoeld voor het geval er slechts 600.000 bezoekers zouden komen. Hoewel de Floriade tijdens de zomervakantie goed lijkt bezocht door met name Duitse bezoekers, weten we pas na oktober of de prognoses zijn uitgekomen.

Totale tekort weten we pas in 2023
Hoeveel Almere precies kwijt is aan de Floriade, weten we pas komend voorjaar. Dan pas zijn de jaarrekeningen van de gemeente en de BV opgemaakt. In juli ging de gemeente er in een scenario van uit dat de totale bijdrage van de stad aan het evenement uitkomt op 92,5 miljoen euro.

Daar zitten kosten voor de woonwijk Hortus, die na de Floriade op hetzelfde terrein moet komen, nog niet bij. Het tekort op de grondexploitatie van dit project stond in juni op ruim 17 miljoen euro.

Omroep Flevoland en de lokale omroep 1Almere doen onderzoek naar de kosten van de Floriade en waarom het project zoveel duurder is geworden. De komende maanden zullen de uitkomsten hiervan worden gepubliceerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel