PVV wil uitleg over conflict Floriade-woonwijk Hortus

ALMERE • Ma 12 september 2022 | 12:04 • Maandag 12 september 2022 | 12:04

Het nieuws dat er een conflict bestaat over de bouw van de Floriade-woonwijk Hortus, is voor de PVV reden om vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders van Almere. De partij wil tekst en uitleg over de situatie.

Voor de aanleg van de woonwijk Hortus is in 2018 een contract gesloten met projectontwikkelaar Amvest. Later is ook bouwbedrijf Dura Vermeer daarbij aangehaakt. Samen noemen zij zich nu Weerwater CV. Het was altijd de bedoeling dat zodra de Floriade ten einde is, er begonnen gaat worden met woningbouw.

Vertraging dreigt
Of dat ook daadwerkelijk op korte termijn gaat gebeuren is nog onduidelijk, zo melden bronnen aan Omroep Flevoland. De gemeente en projectontwikkelaar hebben over verschillende zaken onenigheid. Daarbij gaat het over de aantallen huizen, maar ook over wat is afgesproken rond parkeren en het groenonderhoud.

De PVV wil weten of de tijdige overdracht van het Floriadeterrein in het geding is. En zo ja, wat daarvan dan de oorzaak is. De partij vraagt het college om de vragen binnen twee weken te beantwoorden, zodat er op 29 september een debat kan plaatsvinden tijdens de gemeenteraadsvergadering.

De wethouder die over woningbouwplannen gaat, Julius Lindenbergh, is vorige week ook door Omroep Flevoland gevraagd om in een interview uitleg te geven over de situatie. Dat is op korte termijn niet mogelijk, zo liet zijn woordvoerder toen weten. "Zowel de inwerktijd van het nieuwe college, als op de nieuwe dossiers, krijgt nu zijn volle aandacht." Schriftelijk werd er wel geantwoord op vragen.

'Breng Floriade-wethouder terug'
Sinds het aantreden van het nieuwe college van B en W, vlak voor de zomervakantie, is er geen wethouder meer die specifiek verantwoordelijk is voor de Floriade. In het collegeakkoord komt het woord 'Floriade' bovendien geen enkele keer voor.

De PVV wil dat er alsnog één van de zeven wethouders expliciet verantwoordelijk wordt gemaakt voor de Floriade en afwikkeling daarvan. De partij heeft daarvoor een motie ingediend. "Het einde van de Floriade-expo betekent niet dat het bestuurlijke dossier Floriade ook dichtgaat", zo schrijft fractievoorzitter Toon van Dijk.

"De enorme en voortdurende financiële impact van de Floriade zal ook na de sluiting van de expo veel van raad en college vragen." Van Dijk wil dat de gemeenteraad weer één aanspreekpunt binnen het college krijgt voor vragen rond de Floriade en de aanleg van woonwijk Hortus. Over deze motie wordt op donderdag 22 september gesproken tijdens de Politieke Markt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel