Kritiek oppositie op terugkeer oud-wethouders en ontbreken Floriade in akkoord

ALMERE • Di 12 juli 2022 | 6:25 • Dinsdag 12 juli 2022 | 6:25

Oppositiepartijen in de Almeerse gemeenteraad hebben geen goed woord over voor de terugkeer van vier oud-wethouders in het nieuwe college van B en W, terwijl zij onlangs zijn afgetreden. De vier bestuurders stapten tweeënhalve week geleden op nadat bleek dat de Floriade de gemeentekas 34 miljoen euro extra gaat kosten.

Ook zijn oppositiepartijen niet te spreken over het feit dat de Floriade niet genoemd wordt in het akkoord en dat het college veel beslissingen bij de raad neerlegt zonder daarvoor financiële middelen ter beschikking te stellen.

In het coalitieakkoord dat maandagmiddag is gepresenteerd valt te lezen: "In alle gesprekken die zijn gevoerd in aanloop naar dit akkoord is meermaals gewezen op het herstel van vertrouwen in de politiek."

PVV-raadslid Chris Jansen gelooft daar niets van: "Nou, dan kijk je naar bijvoorbeeld het feit dat ze voor de verkiezingen zeggen: geen cent naar de Floriade en vervolgens alle zeven (coalitiepartijen. red.) instemmen met 33,8 miljoen euro extra naar de Floriade."

Voor de gek gehouden
Jansen zegt dat Almeerders voor de gek gehouden worden. "Je ziet wethouders die drie weken geleden aftreden met een traan, en drie weken later gewoon terugkomen met een andere portefeuille. Daarmee bedonder je gewoon de inwoners van de stad."

Hassan Buyatui van DENK vindt dat vertrouwen hersteld moet worden in de raadzaal. "Het terugkeren van de collegeleden die recentelijk opgestapt zijn vanwege extra kosten voor de Floriade, zal de verstoorde verhoudingen op het stadhuis alleen maar doen verergeren. Daar zit de stad niet op te wachten."

Erik Theunissen van de PvdA zegt het een ingewikkeld verhaal te vinden: "Ik vind het moeilijk uit te leggen aan mensen in de stad dat je je verantwoordelijkheid neemt en vervolgens twee weken later weer terugkomt."

Gladys Wielingen van BIJ1 is ook sceptisch: "Wat voor boodschap geven we hiermee af, dat dezelfde bestuurders weer terugkomen met hier en daar een kleine wijziging?" Ze vraagt zich af hoe deze coalitie en het college het vertrouwen van de burgers in Almere gaan terugwinnen.

Floriade ontbreekt
Opmerkelijk in het coalitieakkoord is dat de zeven coalitiepartijen geen enkel woord hebben gerept over de Floriade. Dit terwijl het evenement de gemeente bijna 100 miljoen euro kost en het einde is nog niet in zicht omdat het evenement nog loopt. En daarmee zijn extra kosten voor de Floriade en binnen de eigen organisatie onvermijdelijk.

Chris Jansen: "Ik denk dat ze het gewoon proberen dood te zwijgen in de hoop dat Almeerders het dan ook vergeten, maar gelukkig hebben mensen een goed geheugen."

Ook PvdA'er Theunissen vindt het opvallend: "Het lijkt een beetje alsof ze denken: als we het maar niet noemen dan hoeven we daar niks over te zeggen."

Toch kan het college niet om het onderwerp heen zegt hij. "Dat is dus wel de vraag die we hebben. Wie is aanspreekbaar als er bijvoorbeeld nog meer extra bezuinigingen moeten komen bij de Floriade?"

Laat besluitvorming over aan de gemeenteraad
In het coalitieakkoord staat dat de coalitiepartijen geen besluiten hebben genomen over een aantal grote zaken in de stad. De coalitie wil dat overlaten aan de gehele gemeenteraad om een overeenstemming te bereiken.

Te denken valt aan hoe de kosten van beheer en onderhoud van de stad worden betaald, de vraag of een kunstmuseum wordt gebouwd, welke scholen in aanmerking komen voor renovatie en waar een buitenzwembad moet komen.

De oppositie is ook daar kritisch over. Volgens de PVV hebben de coalitiepartijen geen akkoord kunnen bereiken. Daarom kiezen zij ervoor om het bij de raad neer te leggen.

GroenLinkser Jaap Steenkamer denkt dat het goed is dat er ruimte is voor discussie in de raad. "Waar ik me zorgen over maak, is dat er bij veel van die onderwerpen ook een financiële kant aan het verhaal zal zitten." Omdat hier volgens Steenkamer geen geld voor is gereserveerd, is het maar de vraag of de ideeën waar de raad mee komt wel gedekt kunnen worden.

Donderdagavond wordt het collegeakkoord in de gemeenteraad besproken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel