Renaissanceschool opgeschrikt door brief 'Fascisten opgerot'

ALMERE • Ma 12 september 2022 | 14:15 • Maandag 12 september 2022 | 14:15

Ouders met leerlingen op de Renaissanceschool in Almere voelen zich bedreigd. Vlakbij de ingang van de school zagen ze maandagochtend een brief met de tekst 'Fascisten opgerot' hangen. De Renaissanceschool, die uit de koker komt van de politieke partij Forum voor Democratie, is eind augustus van start gegaan met vier leerlingen die les krijgen van één leraar.

Een woordvoerder van de stichting waar de Renaissanceschool onder valt, wil niet reageren. Ze wil alleen kwijt dat 'alles goed gaat'. De oprichters van de particuliere school kozen ervoor om de locatie aanvankelijk geheim te houden, vanwege ophef die werd verwacht. Inmiddels is de leerplek uitgelekt.

De oprichters zijn van mening dat de kwaliteit van het onderwijs in Nederland niet goed is en dat de overheid aan staatspropaganda doet. Tegenstanders vrezen juist dat de kinderen worden geïndoctrineerd met het gedachtegoed van de partij van Thierry Baudet.

Les in scoutinggebouw
De lessen worden gegeven in een gebouw dat het bestuur van de beheersstichting Scouting Cornelis Lelygroep Almere verhuurt aan de school. Inmiddels melden verschillende bronnen binnen de scoutinggroep dat ze het er totaal niet mee eens zijn en zich grote zorgen maken. De vrijwilligers voelen zich overvallen door het huurcontract met de Renaissanceschool en willen zo snel mogelijk af van de deal. Ze willen als scouting niet geassocieerd worden met welke politieke partij dan ook. De stichting Scouting Almere laat in een reactie weten de ophef te heel spijtig te vinden.

Ook de overkoepelende landelijke organisatie Scouting Nederland zegt het jammer te vinden dat er nu rumoer is ontstaan en dat ze zelf niet zo'n huurder zouden hebben gekozen. De koepel is in overleg met de Almeerse scouting hoe het nu verder moet.

Een woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs liet eerder weten dat de school enkele weken na de opening wordt beoordeeld. Als deze negatief uitvalt, bestaat de kans dat de Renaissanceschool moet sluiten.

De gemeente Almere weet officieel niet eens dat de school bestaat en heeft geen registratie daarvan. Voor particuliere scholen is dat enkele weken na de start nog niet verplicht.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland. De omroepen werken nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel