Politie waarschuwt voor TikToktrend 'gelblaster-challenge'

FLEVOLAND • Do 15 september 2022 | 7:03 • Donderdag 15 september 2022 | 7:03

De politie waarschuwt voor een nieuwe trend op TikTok: de 'gelblaster-challenge'. Jongeren schieten daarbij op elkaar en op voorbijgangers met automatische speelgoedgeweren. In Flevoland heeft dit al meerdere incidenten veroorzaakt.

Gelblasters zijn speelgoedgeweren die worden gevuld met gelballetjes, legt digitaal wijkagent Stefan Jansen uit. "De trend is dat mensen worden opgeroepen om andere mensen daarmee te beschieten. Dat zien we steeds meer gebeuren, met alle risico's van dien."

Zo liep het in de Boswijkse straat Wold 25 in Lelystad onlangs uit de hand nadat een groep van 25 jongeren op elkaar schoot met een gelblaster. Een voorbijgangster werd daarbij geraakt en haalde vervolgens haar vriend er bij. Deze is met een mes achter de jongeren aan gegaan. Ook ontstond er in Almere een vechtpartij nadat een boa werd beschoten met een gel-blaster en de schutter door omstanders werd aangesproken.

"Net echt"
De automatische speelgoedgeweren kunnen niet alleen verwondingen veroorzaken, het kan ook op een andere manier voor gevaarlijke situaties zorgen. "Heel veel van die gelblasters lijken op echte vuurwapens", zegt Jansen. Zo komt het voor dat de politie meldingen binnenkrijgt van bezorgde burgers die een gelblaster aanzien voor een echt wapen. "Dan gaan wij erop af met een bepaalde mindset dat er best wel eens vuurwapens gebruikt zou kunnen worden. Dat betekent dat wij ook onze vuurwapens trekken." In Rotterdam heeft de politie hierdoor al een waarschuwingsschot moeten lossen.

Strafbaar
Gelblasters zijn niet illegaal omdat het is gekeurd als speelgoed. Iedereen kan er één bestellen. Toch is het strafbaar om er de straat mee op te gaan. "Het bij je hebben van een op een vuurwapen lijkend voorwerp mag niet", legt de wijkagent uit. "Of letsel toebrengen bij mensen, dat is ook strafbaar. Je kan het kopen online, maar weet wel wat je ermee doet."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel