Lelystadse winkels worden woningen vanwege leegstand: zo ziet dat eruit

LELYSTAD • Do 15 september 2022 | 6:23 • Donderdag 15 september 2022 | 6:23

Een groot deel van de winkels aan het Stadhuisplein in Lelystad wordt woningen, een ontwikkeling waar sommige inwoners en ondernemers niet bepaald blij mee zijn. Hoe komt het dat de winkelstraat niet gevuld wordt met winkels en hoe gaat het Stadhuisplein eruit zien met woningen op de begane grond?

De winkelpanden zijn niet van de gemeente maar van vastgoedbeleggers. Die verhuren de panden dan weer aan winkeliers. Lelystedeling Wouter Gorter is zo'n vastgoedbelegger die verschillende panden in Lelystad bezit, zoals ook het oude HEMA-pand.

"Dit staat leeg, dit staat leeg en dit staat leeg." Gorter staat midden in de winkelstraat De Promesse en wijst om zich heen. "Dit is dus een A1-locatie en hier is ook al leegstand. Hier zat The Sting, de Douglas, de H&M, al die winkels zijn vertrokken en die komen ook niet meer terug."

Elke stad heeft wel te maken met leegstand maar in Lelystad lijkt het probleem wel erg groot. "We hebben hier 15 jaar geleden heel veel nieuwbouw gekregen, grote winkelketens als de Kruidvat en de HEMA zijn toen naar het nieuwe gedeelte gegaan. Toen die hier weg gingen vertrokken andere winkels ook." Het probleem zit hem volgens Gorter vooral in dat er nu te veel winkelpanden zijn en dat er ook nog meerdere grote winkelcentra zijn zoals het Lelycentre, Batavia Stad en bijvoorbeeld winkelcentrum Tjalk.

Vraag naar winkels
Waarom worden er dan geen nieuwe winkelketens voor het centrum aangetrokken? "Momenteel is er nul vraag naar winkels. Zeker sinds corona. Iedereen bestelt bij Bol.com." Toch is het op sommige plekken wel gelukt om een aantal panden te verhuren, zoals het gebouw aan de Neringpassage waar voorheen de DekaMarkt zat.

"Dit gebouw stond helemaal leeg, boven waren kantoren, beneden zat de supermarkt. Inmiddels is dit helemaal gevuld. Boven zijn er 32 luxe appartementen gekomen, beneden is opgeknipt in verschillende winkels." Gorter heeft met zijn bedrijf wel eerst het gebouw getransformeerd zodat ook winkeliers er gemakkelijk in konden. "En nu zie je dat de mensen die boven wonen de klanten worden van de winkels beneden."

Winkelend publiek
We lopen door naar het Stadhuisplein. Ondertussen komen we langs allerlei leegstaande panden en op het Stadhuisplein is het niet veel beter. Is er dan geen mogelijkheid om deze winkels toch nog te vullen? "We hebben al duizenden vierkante meters leeg. Stel dat een winkelketen weer voor een nieuwe winkel zou kiezen dan gaan ze voor het gedeelte waar al veel winkels zitten, op een A-locatie. Niet hier, waar al bijna geen winkelend publiek meer is."

Dan staan we voor het oude HEMA-pand. Op sommige plekken hangen er vuilniszakken achter de ramen, ander delen zijn afgeplakt met folie. "Als een grote winkelketen dit van mij zou willen huren dan zou dat veel makkelijker zijn. Dan hoef ik niet te investeren, niks te doen. Maar dat is niet zo. Je kijkt naar de markt en op basis daarvan maak je een weloverwogen keuze."

Prominente plek
Gorter heeft een vergunning gekregen om het pand om te bouwen naar 24 appartementen. "Het gaat heel grondig gerenoveerd worden, alles gaat eruit. Er komen open transparante puien met veel glas. Dit is een prominente plek dus je wil hier ook hele mooie appartementen hebben. We zijn ook in overleg met de gemeente voor een stukje buitenruimte, een zogenaamde Delftse stoep. Daarmee krijgt het appartement de eerste twee meter aan het plein voor zichzelf."

Omdat er alleen ramen aan de buitenkant zijn worden het dus lofts, één lange ruimte met een keuken, badkamer, zitgedeelte en bed. "Het voordeel is dat je hier een plafondhoogte hebt van 4 meter dus je kunt wel echt een ruimtelijk effect creëren." De lofts zullen waarschijnlijk in juli 2023 klaar zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel