ProRail: Treinverkeer Lelystad-Dronten pas half december weer mogelijk

FLEVOLAND • Do 15 september 2022 | 12:19 • Donderdag 15 september 2022 | 12:19

Het treinverkeer tussen Lelystad en Dronten ligt in ieder geval nog tot halverwege december stil. Dat heeft ProRail bekendgemaakt. De spoorbeheerder hoopt dat tegen die tijd de schade door de kortsluiting in het hoogspanningsnet van begin september is hersteld. "Het is een ambitieuze planning en het wordt ontzettend hard werken maar we vinden het belangrijk", verklaart woordvoerder Jeroen Wienen.

Het treinverkeer tussen Lelystad en Dronten ligt sinds 2 september stil omdat de bovenleiding kapot is. Tijdens de grote stroomstoring die dag kwam een hoogspanningskabel op de bovenleiding. Ook seinen, kabels in de grond en het IT-beveiligingssysteem liepen schade op. Over een lengte van zeven kilometer moet alles worden vervangen. Daarna moet alles getest worden om aan de veiligheidseisen te voldoen. "Dat kost tijd", zegt Wienen.

'Materiaal kan uitdaging worden'
ProRail heeft mensen en materiaal beschikbaar gesteld om het traject tussen Lelystad en Dronten te herstellen. Ondertussen houdt de spoorbeheerder de voortgang in de gaten en stuurt bij waar nodig. Toch bestaat de kans dat half december niet gehaald wordt vanwege de schaarste aan materiaal. "We gaan hier creatief naar kijken hoe we dat gaan doen", zegt Wienen.

De spoorbeheerder denkt nog na over het verhalen van de schade bij TenneT. Volgens Wienen loopt de schade in de miljoenen euro's. "Een exactere schatting dan dat heb ik nog niet", zegt hij.

NS: 'Minder bussen vanwege personeelstekort'
Vanwege het gestremde treinverkeer rijden er tijdelijk bussen tussen Lelystad en Dronten. Deze blijven rijden, laat de NS weten. Meerdere reizigers melden Omroep Flevoland dat de bussen overvol zitten. Zo zouden regelmatig te weinig touringcars de weg op gaan, zeggen ze. De NS erkent deze situatie. Volgens de spoorwegmaatschappij is het streven om vier bussen per uur tussen beide plaatsen te laten rijden, buiten de spitstijden moeten twee touringcars per uur de weg op. Dat lukt niet altijd vanwege personeelstekort, zegt de NS. "We kunnen daar niets aan doen maar doen ons uiterste best", aldus een woordvoerder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel