Heftige stank in Filmwijk: "We worden er kotsmisselijk van"

ALMERE • Di 20 september 2022 | 6:07 • Dinsdag 20 september 2022 | 6:07

Bewoners van de Simon van Collemstraat in de Almeerse Filmwijk hebben al dagen last van een heftige stank. Ze vermoeden dat de sterke geur uit de afvoer in de badkamer komt. Op de bovenverdieping is de stank volgens de bewoners zo erg dat ze gedwongen beneden slapen en alle ramen en deuren open moeten zetten. Sommige mensen zouden zelfs ziek zijn geworden.

De bewoners denken dat de stank veroorzaakt wordt door rioolgassen na de zware regenval, maar dat weten ze niet zeker. Louise Schokker is één van de bewoners. "Ik heb al dagen keelpijn, geïrriteerde ogen en ben zo misselijk dat ik gisteren heb overgegeven. We worden er letterlijk ziek van en niemand weet wat het precies is."

Om de geur weg te krijgen, zetten bewoners alles tegen elkaar open, maar dat is ook geen permanente oplossing. "Het wordt buiten steeds kouder, dus dat is stoken voor de buurman. Zaterdag moest ik al met een dekentje op de bank zitten, omdat het zo koud was binnen en alsnog gaat de rioollucht niet weg."

Rioolgas is een gasmengsel dat ontstaat door de vergisting van organisch afval in rioolwater. Het bestaat hoofdzakelijk uit methaan, waterstofsulfide en kooldioxide. Bij hevige regen kunnen riooldampen de woning binnendringen via drains, lekkende leidingen of verstopte rioolopeningen op het dak. Dit kan gevaarlijk en zelfs levensbedreigend zijn.

Ook andere bewoners van de Simon van Collemstraat hebben de stank in huis. Riek Klinkenberg heeft al meer dan een week last van de rioollucht. "Ik ben al dagen benauwd en heb last van mijn ogen." Door de penetrante lucht heeft ze ook haar lamellen in de badkamer moeten weggooien. "Ik denk dat we last hebben van opkomende rioolgassen. Maar die zijn zo heftig dat ze zelfs mijn lamellen hebben aangetast."

Oplossing kan twee weken duren
Meerdere inwoners van de Simon van Collemstraat geven aan fysieke klachten te hebben door de ongezonde lucht. Louise heeft daarom namens de straat een klacht ingediend bij de gemeente. Maar daar schieten ze ook weinig mee op. "De persoon die ik aan de lijn kreeg gaf aan dat de klacht binnen tien werkdagen behandeld wordt. Ik heb wel gezegd dat het om een spoedgeval gaat en dat heeft ze er als notitie erbij gezet, maar verder kon ze me niks garanderen."

Maar voor veel bewoners is tien werkdagen, dus twee weken met de weekenden meegerekend, echt te lang. "De situatie is echt ondraaglijk op dit moment. En ik weet niet of ik dit nog veel langer volhoud. Sommige buren slapen zelfs gedwongen beneden en een van de kinderen zit nu ziek thuis. Dan is twee weken echt te lang. Er moet gewoon nú iets gebeuren."

De gemeente Almere is om een reactie gevraagd maar heeft nog niet gereageerd.

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Yannick van de Wouw. Hij richt zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen uit Almere. Voor tips: yannick.van.de.wouw@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel