Provinciebestuur blij met Miljoenennota: "Kansen en oplossingen"

FLEVOLAND • Wo 21 september 2022 | 6:47 • Woensdag 21 september 2022 | 6:47

Het provinciebestuur van Flevoland is positief over de Troonrede en de Miljoenennota, die dinsdag tijdens Prinsjesdag werden gepresenteerd in Den Haag. De provincie ziet veel kansen om bij te dragen aan oplossingen voor onder meer het woningtekort en de energietransitie.

"Wij zijn de volgende fase van Flevoland aan het voorbereiden", zegt commissaris van de Koning Leen Verbeek. "En in de Troonrede worden de goede onderwerpen benoemd rond wonen, de infrastructuur, de cultuur. Dat zijn goede aanknopingspunten voor verder overleg."

De provincies spelen een grote rol op het gebied van woningbouw, duurzame energie en stikstof. Volgens Verbeek is dat niet iets nieuws. "Het Rijk heeft al langer ontdekt dat je samen met provincies en gemeentes dit soort programma's moet doen. En daar zijn we ook al langer mee bezig."

Honderdduizend woningen
De provincie wil bijvoorbeeld 100.000 woningen bouwen. Een flink aandeel van de 900.000 die het kabinet in het hele land wil zien. "Als we kijken naar Almere, Lelystad, maar ook de andere gemeentes, dan komen er grootschalige woningbouwplannen aan, om de druk op de woningmarkt in heel Nederland op te vangen", zegt Verbeek.

Ook op het gebied van duurzame energie ziet de commissaris van de Koning nog steeds een rol weggelegd voor Flevoland. "Flevoland loopt daar heel erg in voorop, met onze windmolens en zonneparken. Maar we zijn nog lang niet ver genoeg, dus die transitie daar zijn we mee bezig, en daar presteren we ook."

Geen kernenergie in de provincie
Toch zijn er ook dingen waarvan Verbeek denkt dat het beter aan andere provincies besteed is. Voor kernenergie, zoals de koning noemde tijdens de Troonrede, ziet hij bijvoorbeeld geen plek. "De eerdere onderzoeken die kwamen tot de conclusie dat Flevoland niet geschikt is voor een kerncentrale", zegt hij. "Het kan zijn dat de opvattingen daarover zijn veranderd, maar in het verleden werd de conclusie getrokken dat er betere plekken in Nederland zijn dan Flevoland."

Ook de onrust in de samenleving over de financiële ontwikkeling en de inflatie laat hij aan het kabinet. "Dat zijn natuurlijk zware problemen, waar Flevoland ook mee te maken heeft, maar niet typisch Flevolands zijn. Dat die onderwerpen benoemd worden, dat is belangrijk. En de tijd moet leren of het kabinet er in slaagt om goede richtingen te vinden voor de oplossingen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel