Raad van State: plan voor Maritieme Servicehaven bij Urk mag doorgaan

URK • Wo 21 september 2022 | 10:42 • Woensdag 21 september 2022 | 10:42

De Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland bij Urk mag er nu toch echt komen. De Raad van State heeft besloten dat bezwaren tegen het inpassingsplan van de provincie ongegrond zijn. De IJsselmeervereniging die in beroep ging tegen de haven krijgt daarmee nul op het rekest.

Drie jaar geleden werd er bij de Raad van State nog een streep door de buitendijkse haven gehaald. Toen besloot de hoogste bestuursrechter dat de ecologische onderbouwing voor het plan rammelde. Vooral op stikstofgebied kreeg de provincie een tik op de vingers. De afgelopen drie jaar werd de ecologische onderbouwing aangepast en opnieuw vastgesteld door Provinciale Staten. Ook werden enkele onderdelen zoals een bunkerstation uit het oorspronkelijke plan geschrapt.

De IJsselmeervereniging vond dat het nut en de noodzaak van de haven niet genoeg was onderbouwd. Het achterliggende marktonderzoek is nu vijf jaar oud, maar daarin worden klimaatverandering en de gevolgen van de coronapandemie niet meegenomen.

Visualisatie Maritieme Servicehaven

De provincie gaf bij de Raad van State aan dat bij het opnieuw vaststellen van het inpassingsplan in 2021 nog geen zicht was op mogelijke langetermijngevolgen van corona. Volgens de RvS doen de mogelijke gevolgen van corona niets af aan het eerdere behoefteonderzoek. Ook wijst de bestuursrechter erop dat er al langdurige afspraken met de toekomstige gebruikers van de haven zijn. Nut en noodzaak zijn daarmee voldoende bewezen.

De uitspraak van de Raad van State leek in eerste instantie toch nog een lichtpuntje te bieden voor de IJsselmeervereniging, maar volgens een woordvoerder van de bestuursrechter is dat puur een technisch punt. Het ging over de mogelijke gevolgen van de haven voor de vissoort houting. "De provincie had hierin een klein foutje gemaakt in het inpassingsplan, maar dit is hersteld in een verweerschrift. De Raad van State moet de IJsselmeervereniging dan technisch in het gelijk stellen, maar omdat de provincie de fout heeft hersteld heeft dit geen gevolgen. Het hele plan is dus nu wel degelijk goedgekeurd."

IJsselmeervereniging is teleurgesteld
Auke Wouda van de IJsselmeervereniging is teleurgesteld door het besluit van de RvS: "Dit is heel jammer. Wij blijven met name de hoge bebouwing een grote aanslag op het landschap en de natuur van het IJsselmeer vinden." Toch is de vereniging blij dat het enkele verbeteringen ten opzichte van het oorspronkelijke plan heeft kunnen bereiken: "Fouten uit het vorige plan zijn in iedere geval verbeterd na de uitspraak van de Raad van State in 2019. Ook op het gebied van de omgang met vleermuizen is er iets verbeterd in de plannen."

Tussen de twee juridische procedures is de vereniging ook in gesprek gegaan met de provincie. "Toen zijn er ook enkele voorstellen van ons, ten goede, overgenomen", zegt Wouda. Toch overheerst nu de teleurstelling. "Dit is het einde, de Raad van State heeft gesproken. Het is nu afwachten hoe de bedrijven uitvoering geven aan de plannen."

Ondernemers zijn blij met besluit
De maritieme ondernemers die zich gaan vestigen op de buitendijkse haven zijn enorm tevreden met het groene licht van de Raad van State. Jaap Brink is woordvoerder van de groep ondernemers: "We zijn hartstikke blij omdat we al bijna tien jaar bezig zijn om dit voor elkaar te krijgen. Hier staat iedereen achter het plan. De ondernemers zijn voor. De gemeente is voor. De eerste keer dat het plan werd afgekeurd was hartstikke zuur. Het was daarna een kwestie van tijd tot het wel werd goedgekeurd."

Visualisatie Maritieme Servicehaven

Met de huidige inflatie zal het wel een stuk duurder worden om de haven aan te leggen dan een paar jaar geleden, verwacht Brink. Toch moet de haven er nu wel echt komen. "Het financiële plaatje is een vervolgdiscussie. Door de vertraging moeten we nu natuurlijk wel verschillende zaken opnieuw doen. Er zijn nu andere eisen aan het bouwen dan een paar jaar geleden, nu moet bijvoorbeeld alles gasloos. Maar we gaan die uitdaging aan, het geeft een andere dynamiek. We gaan nu in de realisatiemodus." Mocht alles meezitten dan zou de haven over drie jaar klaar kunnen zijn.

Ook politiek reageert enthousiast
De plaatselijke en provinciale politiek reageert enthousiast op het groene licht van de Raad van State. "Ik was enorm opgelucht en gigantisch blij," is de eerste reactie van wethouder Nathanaël Middelkoop (SGP). "Het geeft een enorme boost aan maritieme bedrijven die zich in de nieuwe haven gaan vestigen. Maar ook aan de bedrijven die zich binnendijks gaan kunnen vestigen. Die hebben weer echt groeimogelijkheden." Meindert Bakker, fractievoorzitter van de ChristenUnie op Urk schrijft: "Eindelijk! En nu met gezwinde spoed door!" De Urker CDA-fractie is blij dat de lange adem beloond is: "Wat een opluchting! Vooral voor de ondernemers die al die jaren stug hebben volgehouden. De aanhouder wint." Ook gedeputeerde Harold Hofstra geeft zijn felicitaties.

Gedeputeerde Jan-Nico Appelman die de haven in zijn portefeuille heeft reageert als volgt: "Wij zijn als provincie heel erg blij met de uitspraak van Raad van State. Na jaren voorbereiding is deze uitspraak een grote stap in de realisatie van de ontwikkeling van de MSNF. De haven is belangrijk voor de versterking van het maritiem cluster op Urk en de ondernemers wachten hierop. De regio heeft deze impuls hard nodig. De komende maanden staan in het teken van voorbereiding op de realisatie van de buitendijkse haven."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel