Batavia voorlopig ook zonder ra's en lantaarn

LELYSTAD • Do 22 september 2022 | 10:26 • Donderdag 22 september 2022 | 10:26

De replica van VOC-schip Batavia is vanaf volgende week ook de grote ra en de fokke ra en de lantaarn kwijt. De dwarsbalken waar de zeilen aan hangen, worden volgende week verwijderd voor inspectie. De Batavia kampt na 30 jaar met rottend hout, waardoor doorlopend onderhoud en controle nodig is.

Volgens directeur Astrid Hertog is de verwijdering een preventieve actie. Als de twee ra's op het land liggen, kan beter worden bekeken in welke conditie ze zijn. "Met de winter en stormen op komst willen we dat zeker weten", zegt ze. Het is nog niet duidelijk wanneer de onderdelen weer kunnen worden teruggeplaatst. "Het is afwachten of ze nieuw moeten worden gemaakt of is het alleen onderhoud", zegt projectleider Wout Rijpma.

De Batavia gaat volgens Rijpma al drie tot vier keer langer mee dan het gemiddelde VOC-schip. "Een gemiddeld VOC-schip was na tien en vijftien jaar wel klaar. En dan gingen ze ook niet restaureren, het was dan gewoon afgeschreven. Het werd gedemonteerd en de stukken hout die nog goed waren werden bijvoorbeeld gebruikt in de woningbouw." Ook gaat een schip dat stilligt sneller achteruit dan een varend schip, stelt hij. "Het tuigage, het touwwerk, slijt sneller dan als het dagelijks in beweging zou zijn."

Eerder zijn de masten van de Batavia al voor de helft verwijderd voor inspectie en onderhoud. Het aangezicht van het schip versobert nu verder doordat ook de ra's weg zijn. De lopende werkzaamheden aan het schip gaan onverminderd door. Het hout voor een nieuwe bezaansroede en bagijnera, die al eerder waren weggehaald, ligt klaar. Het is de bedoeling dat deze nieuwe onderdelen in het voorjaar klaar zijn en geplaatst kunnen worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel