Almeerders fietsen minder dan inwoners van andere grote steden

ALMERE • Di 27 september 2022 | 6:47 • Dinsdag 27 september 2022 | 6:47

Almeerders fietsen veel minder dan inwoners van andere grote steden in Nederland. Dat stelde de Fietsersbond maandagavond tijdens een bijeenkomst over fietsen in Almere. Ook valt het op dat er relatief weinig kinderen op de fiets naar school gaan.

Volgens directeur Esther van Garderen van de Fietsersbond zijn er allerlei redenen te noemen waarom Almeerders minder fietsen. Ten eerste is het busvervoer goed geregeld in de stad. Hierdoor pakken mensen liever de bus dan de fiets.

Veel Almeerders werken buiten de stad. Dat betekent dat ze met de auto of met de trein naar hun werk gaan. Verder liggen de stadsdelen ver van elkaar. Van Garderen noemt ook de samenstelling van de bevolking van de stad. In Almere wonen meer dan 160 nationaliteiten. "We weten dat mensen van niet westerse achtergrond minder het fietsen met de paplepel ingegoten krijgen." Bovendien is Almere geen echte studentenstad, zoals Utrecht of Groningen.

Fietsen bevorderen
De gemeente wil het fietsen graag bevorderen. Daarom wil Almere werken aan betere verlichting rond fietspaden voor meer sociale veiligheid, er moet meer onderhoud aan fietspaden komen en fietsbruggen moet worden vervangen of beter van kwaliteit worden.

Twee jaar geleden concludeerde de gemeente Almere ook al dat de inwoners van de stad liever de bus pakken dan dat ze met de fiets gaan. In de mobiliteitsvisie is destijds ook de wens uitgesproken om fietspaden veiliger te maken en een betere bewegwijzering neer te zetten. Overigens heeft Almere 460 kilometer aan fietspaden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel