Excuses van wethouder, inwoners niet geïnformeerd over verslaafdenopvang

ALMERE • Vr 30 september 2022 | 6:24 • Vrijdag 30 september 2022 | 6:24

De Almeerse wethouder Froukje de Jonge heeft donderdagavond haar excuses aangeboden aan de bewoners van Almere Poort. Aanleiding is dat de wethouder ruim honderd mensen niet heeft geïnformeerd over de verhuizing van Domus van het stadscentrum naar Poort.

Bij Domus vangt het Leger des Heils verslaafden op die psychiatrische zorg nodig hebben. In de nog te bouwen opvang in Almere Poort zouden 36 mensen kunnen verblijven. Ze mogen er ook drugs gebruiken.

Aanleiding voor de discussie donderdagavond in het stadhuis was een verzoek van een groep bewoners van Almere Poort en de Literatuurwijk aan de politiek om de verhuizing van Domus stop te zetten en op zoek te gaan naar een andere locatie. Ze zien het niet zitten dat de opvang bij hen in de buurt komt en ze hadden ook kritiek omdat ze volgens hen niet betrokken waren bij de besluitvorming.

"Wie er allemaal kwamen wonen, dat wisten wij niet precies"

— Froukje de Jonge, wethouder

Voordat de gemeenteraad in februari had ingestemd met de verhuizing zei de wethouder dat de participatie naar behoren was verlopen. De wethouder zou met diverse partijen hebben gesproken. De Jonge: "Wat er was, was de Aeres school, waren de ondernemers die er zitten, was de moskee. Daar ben ik persoonlijk langs geweest."

"Maar wie er allemaal kwamen wonen, dat wisten wij niet precies. Dus wij hebben dat geprobeerd zo goed mogelijk in beeld te brengen en die mensen zo goed en tijdig mogelijk, liefst voordat ze een huis kochten, te informeren. Dat was de bedoeling. Daar zijn we voor een groot deel in geslaagd. Maar voor ruim honderd mensen niet. En dat spijt me."

De wethouder heeft toegezegd om alsnog met de bewoners in gesprek te gaan. Maar De Jonge staat nog steeds achter het besluit om Domus te laten verhuizen naar Poort. Volgens de wethouder is de gemeente al ruim twee jaar bezig met dit project. In die tijd zouden ruim dertig plekken onderzocht zijn en Almere Poort als beste uit de bus zijn gekomen.

Hoe denken de raadsleden over de verhuizing?
De gemeenteraad ging in februari akkoord met de verhuizing van Domus naar Almere Poort. Toen was er nog geen verzet uit het stadsdeel. Ook was niet duidelijk dat ruim honderd mensen niet geïnformeerd waren over de verhuizing terwijl dat de bedoeling was. Door gebrek aan tijd is de bespreking donderdagavond voortijdig gestopt. Volgende week donderdag praat de gemeenteraad van Almere verder over het onderwerp.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel