'Etalage van Almere' blijft landbouwkavel

ALMERE • Vr 30 september 2022 | 12:11 • Vrijdag 30 september 2022 | 12:11

De 'Etalage van Almere' blijft een landbouwkavel. Een motie van CDA, PVV, D66, Leefbaar Almere en VVD om het burgerinitiatief voor natuurinclusieve landbouw in Almere Buiten te omarmen is door de gemeenteraad aangenomen.

'De Etalage van Almere' is een groen gebied van zo'n 200 hectare groot. Het ligt tussen de Buitenring, Tussenring, de A6 en de Lage Vaart. Volgens boeren was de grond het laatste stuk waar permanente stadslandbouw gerealiseerd kon worden. Andere lege plekken in Almere, zoals Pampus, worden in de toekomst bebouwd.

Stadslandbouw behouden
Tot nu toe had de Etalage al een landbouwbestemming, maar boeren vreesden dat het gebied in de toekomst deels of geheel gebruikt gaat worden voor andere doeleinden. In het verleden werden allerlei projecten genoemd die daar gerealiseerd zouden kunnen worden, zoals een datacentrum, maar dat is inmiddels van de baan. Ook werden een bedrijventerrein, woningbouw en een onderstation van elektriciteitsleverancier Tennet genoemd.

De boeren willen de stadslandbouw in de Etalage graag behouden. Volgens de partijen past dat ook goed bij de 'Almere principles: Growing Green City en Feeding the City'. "Almere heeft behoefte aan voedselproductie in- en om de stad zelf. Dit zorgt voor kortere voedselketens met minder vervoersbewegingen, maar ook voor meer betrokkenheid van burgers bij de voedselproductie", aldus fractievoorzitter Nienke Nieuwenhuizen van het CDA.

'Landbouwgrond in Almere wordt schaarser'
In en om de stad is een beperkte hoeveelheid grond in gebruik als landbouwgrond. In dertig jaar tijd is de stad van vijfentwintig naar negen boerenbedrijven gegaan. Met de toekomstige ontwikkeling van het stadsdeel Almere Pampus, zal landbouwgrond alleen nog maar schaarser worden, zegt Nieuwenhuizen. De partijen zijn daarom van mening dat natuurinclusieve landbouw een waardevolle aanvulling is in het Almeerse landschap. "Deze vorm van duurzame landbouw gaat uit van een veerkrachtig voedsel én ecosysteem en draagt tegelijkertijd bij aan de kwaliteit van de natuurlijke omgeving en biodiversiteit."

Hoogspanningsmasten
Over de Etalage loopt wel een belangrijke hoogspanningsverbinding tussen Diemen en Lelystad, waar op termijn een onderstation aan toe moet worden gevoegd. Volgens het CDA is dat goed te combineren met de stadslandbouw in de zone. Een meerderheid van de gemeenteraad leek tijdens de Politieke Markt op 8 september al voor te zijn. Nu is er definitief een ja gezegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel