"Floriade zou elke 10 jaar in Almere moeten plaatsvinden"

ALMERE • Ma 3 oktober 2022 | 7:02 • Maandag 3 oktober 2022 | 7:02

Landschapsarchitecten Kim Kool en Willemijn van Manen vinden dat de Floriade in Almere moet blijven en daar elke tien jaar opnieuw gehouden moet worden. De architecten van Studio KIWI kwamen op dit idee toen ze de wereldtuinbouwtentoonstelling in mei bezochten.

De Floriade is deze week voor het laatst te bezoeken en zal daarna sluiten. In principe wordt het evenement elke tien jaar op een andere plek in het land opgebouwd. Maar volgens de twee architecten is het niet meer van deze tijd om elke keer een terrein helemaal in te richten voor de wereldtuinbouwtentoonstelling en daarna ook weer veel af te breken. Ze vinden dat niet duurzaam. "We komen toch in een systeem terecht waarbij we dingen zo niet duurzaam aanpakken. Dit kan eigenlijk gewoon echt niet meer."

Floriade verrijst elke tien jaar op andere plek

Floriade juist op lange termijn interessant
Daarnaast valt er juist op de lange termijn volgens de landschapsarchitecten iets te leren, als het gaat om het thema van deze Floriade in Almere: Growing Green Cities. Dit experiment wordt volgens het tweetal met de tijd interessanter. Je kunt immers dan pas zien of het echt werkt wat nu is bedacht.

De structuur van bomen en planten, ook wel het grid genoemd, blijft na de Floriade behouden. Op het terrein moet dan een woonwijk komen. De onderste laag van de gebouwen in die wijk zou volgens Kool en Van Manen zo ingericht moeten worden, dat hier de Floriade eens in de tien jaar terug kan keren. Dat zou volgens hen voor de bewoners goed te behappen zijn.

De structuur van het terrein blijft behouden

Terugkeer in Almere is ook redding Floriade
De Floriade in Almere is vele malen duurder geworden dan gepland. De gemeente moet tientallen miljoenen bijleggen. Eerdere edities draaiden ook al verlies. De architecten denken dat -zoals het nu gaat- niemand in de toekomst nog een Floriade wil organiseren. Daarom kan het plan voor een tienjaarlijkse Floriade in Almere ook de redding van de tentoonstelling zijn. Er zijn geen enorme voorinvesteringen nodig. Die zijn al gedaan. En dat scheelt volgens de architecten heel erg veel geld.

Veel investeringen zijn al gedaan

De vraag is wel of een tienjaarlijkse Floriade in Almere voldoende bezoekers zou trekken. De afgelopen maanden kwamen er veel minder mensen af op de Floriade dan was verwacht. Maar ook hier zien de landschapsarchitecten wel mogelijkheden. "Een van de meest gehoorde commentaren tijdens deze editie was dat het groen nog niet zichtbaar was en dat het erg kaal was. Nou, dat is over tien jaar zeker beter. Een terugkerende Floriade is daarom volgens de twee architecten de perfecte oplossing.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel