'Porteum veiliger dan menig andere school'

LELYSTAD • Wo 12 oktober 2022 | 6:00 • Woensdag 12 oktober 2022 | 6:00

'Het was ernstig, maar het zegt niks over de situatie op Porteum in het algemeen.' Die boodschap had interim-bestuurder Bas Nix dinsdagavond voor de gemeenteraad van Lelystad.

Op de middelbare school vond in september een vechtpartij plaats. Daarbij werd een 13-jarige scholier mishandeld door twee jongens van 12 en 14 jaar oud. Beelden van de mishandeling verschenen online en zorgden voor onrust op de school en bij ouders.

Bezorgde politici
De gemeenteraad sprak vlak na het incident al eens over de situatie op Porteum. De conclusie was toen al snel dat de veiligheid op de schoolcampus vooral een zaak is van het schoolbestuur. Op initiatief van de VVD werd dinsdagavond toch een vervolgsessie gehouden. Dit met als doel om een 'open en informeel gesprek te hebben' en informatie uit te wisselen.

Interim-bestuurder Bas Nix sprak samen met woordvoerder Rhody Matthijs en het hoofd van de facilitaire dienst, Erik van Beeren, de raad toe. Op de tribune zaten verschillende medewerkers van de school.

Interim-bestuurder Bas Nix

'Veiligheid beter dan op menige andere school'
De boodschap die Nix voor de raad had was dat de school zijn uiterste best doet om een veilige leeromgeving te bieden. "Ik denk dat de veiligheid hier beter gegarandeerd is dan op menig andere school. En daar heb ik ervaring mee in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Ik durf oprecht te zeggen dat het hier beter georganiseerd is dan op veel andere schoolcampussen."

Volgens de interim-bestuurder is dat vooral te danken aan een club van dertig mensen die zich bezighoudt met de veiligheid op school. Het gaat dan om veiligheidscoördinatoren, maar ook om conciërges en servicemedewerkers die naast hun reguliere werk veiligheidstaken uitvoeren.

'Niet teveel van schrikken'
De vechtpartij in september is volgens Nix een incident, geen teken dat het structureel mis is met de veiligheid. "Je moet er niet teveel van schrikken. Het gebeurt. Je moet het zien te voorkomen door op tijd in te grijpen, maar je kunt het niet altijd voorkomen. Dus daar moet je ook realistisch in blijven. Het zijn pubers en kinderen met de hormonen in hun lijf. Het is aan ons om dat zo goed mogelijk in de juiste banen te leiden."

De interim-bestuurder erkende dat er nog wel flink wat stappen gezet moeten worden om de onderwijskwaliteit volledig op peil te krijgen. Vorig schooljaar, het eerste jaar van de fusieschool, ging gepaard met verschillende opstartproblemen. Schoolbestuurder Barry Lommen legde in juli zijn taken neer nadat personeel en ouders het vertrouwen in hem op hadden gezegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel