Dronten wil toeristenbelasting verhogen

DRONTEN • Do 13 oktober 2022 | 11:18 • Donderdag 13 oktober 2022 | 11:18

De toeristenbelasting in Dronten gaat volgend jaar van 0,95 naar gemiddeld 1,45 euro per persoon per nacht. Dat staat in een voorstel van het college van B en W aan de gemeenteraad. Daarna wil het college het tarief nog verder verhogen, zodat het meer in lijn komt met de 1,53 euro die de omliggende gemeenten nu gemiddeld hanteren.

Het huidige tarief in Dronten is vastgesteld in 2012. Daarmee is de toeristenbelasting in de gemeente het laagst van de provincie Flevoland. Dat betekent dat ondernemers in de toeristensector in de gemeente profiteren, omdat overnachtingen er lager belast zijn.

Het college denkt niet dat de lokale ondernemers gaan protesteren 'omdat de prijzen bij de buren over het algemeen hoger liggen'. Daardoor hebben de ondernemers weinig argumenten, stellen B en W.

Festivals een hogere toeristenbelasting?
Hoewel de wet het toestaat om bijvoorbeeld voor festivals en andere accommodaties een hogere belasting te heffen, vindt het college dat niet nodig. Organisatoren en bezoekers van festivals krijgen anders het signaal dat zij 'een extra last zijn', schrijft het college. "Dat past niet bij een uitstraling van festivalvriendelijke gemeente." De toeristenbelasting voor festivals blijft dus gelijk aan die voor recreatiebedrijven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel