Vier medewerkers Oostvaarderskliniek geschorst

ALMERE • Vr 14 oktober 2022 | 17:39 • Vrijdag 14 oktober 2022 | 17:39

Vier medewerkers van de Oostvaarderskliniek in Almere zijn geschorst. Dat bevestigt een woordvoerder van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. De schorsingen komen voort uit het onderzoek dat loopt naar de integriteitsschendingen in de tbs kliniek. De schorsingen komen bovenop het op non-actief stellen en ontslaan van medewerkers bij eerdere incidenten.

Het ministerie wil geen verdere toelichting geven op de schorsingen. Twee weken geleden kondigde minister Weerwind van Rechtsbescherming een onderzoek naar misstanden in de kliniek aan. In de brief die hij hierover naar de Tweede Kamer stuurde werden vier incidenten genoemd. Een medewerker werd per 1 september ontslagen vanwege seksueel overschrijdend gedrag. Het is niet duidelijk of dit gaat om de werknemer die een patiënt tot seksuele handelingen dwong, een zaak die door de kliniek zelf al eerder werd bevestigd.

In de brief stond ook dat een leidinggevende op non-actief is gesteld naar aanleiding van grensoverschrijdend gedrag tegenover meerdere medewerkers. Verder meldde de minister dat eind september een medewerker is ontslagen vanwege een seksuele relatie met een patiënt. Ook een stagiair werd ontslagen in verband met een relatie met een patiënt.

Voordat de brief naar de Tweede Kamer ging was directeur Hendrik Jan van der Lugt al opgestapt. Na het bekendmaken van het onderzoek en de misstanden die hieraan ten grondslag lagen, kwamen er meer verhalen naar buiten. Meerdere oud-werknemers deden hun verhaal bij Omroep Flevoland.

Er was bij de kliniek niemand bereikbaar voor een reactie op de vier schorsingen die nu bekend zijn geworden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel