Directeur Oostvaarderskliniek in Almere Buiten stapt op

ALMERE • Wo 28 september 2022 | 15:19 • Woensdag 28 september 2022 | 15:19

Hendrik Jan van der Lugt, de algemeen directeur van de Oostvaarderskliniek, heeft zijn functie neergelegd, bevestigt een woordvoerder. Het vertrek is twee dagen nadat aan het licht was gekomen dat een medewerker van de tbs-kliniek een patiënte had gedwongen tot seksuele handelingen. Dat zou niet de directe reden voor zijn beslissing zijn.

De Oostvaarderskliniek is de laatste tijd vaker in opspraak gekomen. Zo verkrachtte een tbs-patiënt twee jaar geleden een vrouw tijdens een onbegeleid verlof. Datzelfde jaar werd een medewerkster van de kliniek neergestoken. Verder waren er vraagtekens over het proefverlof van een tbs'er die in 2019 een 72-jarige man doodde, ook wel bekend als de Rode Klif-moord. De kliniek werd ook bekritiseerd bij het toezicht op een man die in 2017 twee mensen doodde in een hotel in Arnhem. Ook klaagden zowel het personeel als patiënten van de Oostvaarderskliniek over onveilige situaties.

Na het jongste incident rond een 60-jarige medewerker die een patiënte zou hebben misbruikt, zijn er in politiek Den Haag stemmen opgegaan voor een grondig onderzoek naar het reilen en zeilen bij de tbs-instelling.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel