Weerwind: 'Voorlopig geen uitbreiding van Oostvaarderskliniek'

ALMERE • Wo 19 oktober 2022 | 20:01 • Woensdag 19 oktober 2022 | 20:01

De uitbreidingsplannen van de Oostvaarderskliniek in Almere Buiten gaan de ijskast in. Dat gaf minister Weerwind voor Rechtsbescherming woensdagmiddag aan tijdens een vergadering in Den Haag. Volgens Weerwind moet de situatie in de tbs-kliniek eerst op orde zijn voordat de Oostvaarderskliniek wordt uitgebreid met 58 extra behandelplekken. Weerwind doelde op diverse incidenten in het psychiatrisch centrum die de afgelopen weken aan het licht kwamen.

Weerwind gaf eind september opdracht tot een extern onderzoek na vier incidenten binnen de Oostvaarderskliniek. Zo was er sprake van seksueel overschrijdend gedrag van een medewerker richting een patiënt. Ook werd een leidinggevende vanwege zijn gedrag op non-actief gesteld, een medewerker en een stagiair werden ontslagen vanwege een relatie met een tbs'er. De minister liet in het debat weten geschokt en verbaasd te zijn door de uitkomsten. Orde op zaken stellen is op dit moment belangrijker dan uitbreiding van de kliniek, vindt hij.

Kamerlid Joost Eerdmans (JA21) liet weten geen heil te zien in een plan van aanpak voor de Oostvaarderskliniek. Hij riep Weerwind op om de regie te pakken door de tbs-instelling onder curatele te stellen. "De bezem erdoorheen en nieuwe mensen aanstellen. Anders bestaat de kans dat het door blijft etteren", aldus Eerdmans. Dat wil Weerwind niet. Volgens hem moet de interim-directeur snel orde op zaken stellen waarbij door de Inspectie Justitie en Veiligheid over de schouder wordt gekeken. 'Om de onderste steen boven te krijgen', aldus de minister.

Het totale aantal incidenten in de Oostvaarderskliniek staat nu op vier. Vorige week bleek dat vier medewerkers zijn geschorst. De non-actiefstellingen kwamen voort uit het onderzoek naar de mistanden in de tbs-kliniek. De schorsingen kwamen bovenop de vier eerdere incidenten. Voordat die incidenten bekend werden stapte directeur Hendrik Jan van der Lugt op. Meerdere oud-medewerkers en -patiënten deden vervolgens hun verhaal aan Omroep Flevoland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel