ROC Friese Poort gaat samen met Friesland College

FLEVOLAND • Vr 28 oktober 2022 | 11:56 • Vrijdag 28 oktober 2022 | 11:56

ROC Friese Poort en het Friesland College gaan volgend jaar fuseren. Dat hebben de mbo-instellingen vrijdagochtend bekendgemaakt. De scholen vallen vanaf 1 januari onder één bestuur, de opleidingen worden vanaf 1 augustus volgend jaar aangeboden onder dezelfde vlag. De nieuwe naam van de school wordt in december bekend.

Tot nu toe boden Friese Poort, met vestigingen in onder meer Emmeloord en Urk, en Friesland College elk hun eigen opleidingen aan. De mbo-instellingen zeggen door een fusie hun kennis te kunnen samenbrengen en kleine opleidingen in stand te kunnen houden, zoals studies in de techniek en de creatieve sector. Ook is het personeelstekort een reden voor de fusie, vertelt Remco Meijerink, bestuurder van ROC Friese Poort.

Personeelsgebrek
"Er is een enorme behoefte aan mbo-personeel. En vooral in Friesland neemt het aantal jongeren af. Om op termijn ons onderwijs dicht bij de studenten te organiseren, en alle locaties in Friesland open te houden, is de fusie noodzakelijk. Ook neemt het bij- en omscholen van volwassenen toe. Om daar een antwoord op te geven, fuseren we."

Alle huidige studies en gebouwen blijven bestaan. Binnen de mbo-instellingen wordt gekeken of opleidingen ook op andere locaties kunnen worden aangeboden, zoals technische opleidingen of de sportopleiding CIOS van het Friesland College. Daarover moet in het voorjaar meer duidelijkheid zijn als de ondernemingsraden en raden van toezicht zich hebben uitgesproken.

'Kleinschalig onderwijs met de blik op de toekomst'
Het doel van de nieuwe school is kleinschaligheid. Dat biedt minister Dijkgraaf van Onderwijs voldoende vertrouwen voor de fusie, laat een woordvoerder van het Friesland College weten. Op de nieuwe school moet een kenniscentrum 'Leven lang ontwikkelen' komen. Dat moet ervoor zorgen dat het mbo-onderwijs interessant blijft voor het bedrijfsleven, nu en in de toekomst. Friese Poort is een christelijke school, Friesland College is een openbare mbo-instelling. De identiteit van het nieuwe ROC zal 'interlevensbeschouwelijk' zijn. Dat moet duidelijk maken dat diversiteit en verschillende waarden de kenmerken zijn van het nieuwe ROC.

De huidige bestuurders van Friese Poort en Friesland College gaan het nieuwe college van bestuur vormen. Dat hebben de raden van toezicht van beide scholen besloten. De nieuwe naam van de nieuwe mbo-instelling wordt in december op een feestelijke manier bekendgemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel