Omwonenden Walibi krijgen rondleiding bij nieuwe noodopvanglocatie

BIDDINGHUIZEN • Za 29 oktober 2022 | 16:22 • Zaterdag 29 oktober 2022 | 16:22

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de gemeente Dronten hielden zaterdagochtend een rondleiding bij een nieuwe noodopvanglocatie op het evenemententerrein van Walibi. Omwonenden kwamen langs uit nieuwsgierigheid of om antwoorden te krijgen op hun vragen.

Het komende halfjaar gaat het COA 1.000 tot 1.500 vluchtelingen opvangen op het terrein van Walibi Holland aan de Spijkweg in Biddinghuizen. Het college van burgemeester en wethouders zegt dat dit nodig is om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.

Naast de gezinsunits zijn er slaapverblijven voor maximaal zes personen per kamer. Ook is er een gezamenlijke recreatieruimte, een aparte eetzaal en douches en toiletten. De eerste mensen zullen dinsdag arriveren. "De eerste tien dagen zullen we toewerken naar die duizend vluchtelingen", zegt Dirk van der Velde van het COA. "Daarna zullen we een paar dagen even rust nemen. Dus dan kunnen we iedereen inwerken en dan kunnen de bewoners even settelen. Dan gaan we daarna kijken hoe we tot de instroom van de andere 500 kunnen komen."

Nieuwsgierigheid en zorgen
Tijdens de rondleiding konden omwonenden met eigen ogen zien waar de vluchtelingen terecht komen. De meesten kwamen dan ook langs uit nieuwsgierigheid. "Ik heb gehoord dat er ook moeders met kinderen komen", zegt een vrouw. "Waar komen die terecht? Dus echt kijken hoe de mensen hier straks gaan wonen."

Ook konden omwonenden hun vragen en zorgen voorleggen aan medewerkers van het COA en de gemeente. Zo merkt een man die beheerder is van bungalowpark De Boschberg dat er op het park veel mensen zijn die zich zorgen maken. "Ik heb het zelf gezien bij Ter Apel onlangs. Dat er toch veel mensen zijn die van het park af gaan en in de buurt rondwandelen. Dat is begrijpelijk, het is natuurlijk geen gevangenis. Maar als je toch opeens wat onbekende mensen over het park hebt struinen, geeft dat toch wat vragen." Ook vraagt hij zich af of de noodopvang echt tijdelijk zal zijn. "We weten natuurlijk ook uit Ter Apel dat tijdelijk vaak lange termijn wordt." Tijdens een eerdere inloopavond bij Beachclub NU in Biddinghuizen bleek dat de noodopvang van asielzoekers bij meer omwonenden rauw op het dak viel.

Snel handelen
Het evenemententerrein bij Walibi kwam in zicht als geschikte locatie omdat daar snel gehandeld kon worden. Omwonenden zijn onder de indruk van wat er in drie weken tijd is neergezet. "Het lijkt me heftig om hier te moeten wonen", zegt een vrouw. "Maar er is een mooi onderdak en er is ruimte voor de vluchtelingen." Een man uit Biddinghuizen vindt het er mooi uitzien. "Ik denk dat mensen hier prima een tijd kunnen verblijven."

De komende dagen wordt de laatste hand gelegd aan het terrein voordat de eerste vluchtelingen op dinsdag zullen arriveren. "We zijn nog bezig met een aantal zaken schoonmaken", vertelt Van der Velde. Ook wordt nog gewerkt aan het klimaatsysteem dat ervoor zorgt dat verblijven winterbestendig zijn. Het terrein moet voor half april 2023 weer leeg zijn. Dan zal het evenementenseizoen van start gaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel