'Buurthuis Het Palet moet zo snel mogelijk weer open'

LELYSTAD • Wo 2 november 2022 | 6:06 • Woensdag 2 november 2022 | 6:06

Er moet snel een noodoplossing komen voor het vanwege verzakkingen gesloten buurthuis Het Palet in Lelystad. Dat wil de fractie van Mooi Lelystad en die diende daarvoor dinsdagavond een voorstel in bij de gemeenteraad. De partij wil bovendien dat er voor de langere termijn nieuwbouw wordt gerealiseerd. Het buurthuis, dat zo'n driehonderd leden telt, is sinds 22 september gesloten omdat het pand niet meer veilig is.

Volgens fractievoorzitter Marianne van de Watering behoort Het Palet tot het sociaal maatschappelijk erfgoed van Lelystad. "Ze hebben een enorm belangrijke functie in de wijk", aldus van de Watering. "Er zijn heel veel gezinnen die er wekelijks naartoe gaan. Daar moet gewoon een fatsoenlijk gebouw voor terugkomen."

Ook een delegatie van het bestuur van Het Palet was aanwezig bij de raadsvergadering. "Ik ben hier om te laten zien dat we echt heel graag open willen", vertelt voorzitter Jolanda Prins-Meering. "Maar ook om Mooi Lelystad te steunen omdat ze dat amendement voor ons hebben ingediend."

'Onder voorwaarden weer open'
Volgens voorzitter Prins-Meering moet het mogelijk zijn om met een paar aanpassingen en onder voorwaarden snel weer open te kunnen, al zullen niet alle activiteiten weer gehouden kunnen worden. "Een feest in die ruimte organiseren is iets wat we denk ik nu niet moeten doen. De vloer is behoorlijk verzakt. Het zal niet instorten maar dat is nu geen optie. Maar de gewone activiteiten opstarten, moet kunnen en is nu prioriteit nummer één."

Ander gebouw op langere termijn
Aangezien het huidige pand op zijn laatste benen loopt, moet de vereniging op termijn in een ander gebouw gehuisvest worden, vindt Marianne van de Watering. Dat zou volgens haar ook kunnen met verplaatsbare units zoals wooncorporatie Centrada die gebruikt voor de woonprojecten LARS en LILY voor mensen die met spoed een woning nodig hebben. "Maar dat willen we graag aan het college overlaten want zij gaan over de uitvoering."

Steun
Van de Watering verwacht veel steun bij andere partijen voor haar voorstellen. "Er zijn vanuit andere fracties positieve reacties op gekomen", aldus de fractievoorzitter. "We merken dat veel partijen wel zien wat Het Palet doet en hoe noodzakelijk het is dat zij dat werk kunnen voortzetten." Over twee weken zal blijken hoe groot de steun daadwerkelijk is, dan zal er over de ingediende amendementen worden gestemd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel