GGD doet onderzoek naar hoog aantal abortussen in Almere

ALMERE • Di 8 november 2022 | 12:32 • Dinsdag 8 november 2022 | 12:32

GGD Flevoland hoopt er achter te komen waarom de abortuscijfers in deze provincie, en dan specifiek in Almere, zo hoog zijn. Maandag werd bekend dat Flevolandse vrouwen vorig jaar relatief het vaakst een zwangerschap lieten afbreken. Dat is al jarenlang het geval. Reden voor de GGD om onderzoek te doen naar de achtergrond hiervan.

Hoewel de cijfers van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd alleen over de gehele provincie gaan, lijkt het er volgens de GGD op dat het vooral onder Almeerse vrouwen speelt. Dat wordt geconcludeerd op basis van gesprekken met professionals in de stad, zoals een arts die abortussen uitvoert.

De gezondheidsdienst heeft in 2020 subsidie gehad en is vorig jaar gestart met een vier jaar durend onderzoek. Uiteindelijk moet dat onder meer helpen om onbedoelde zwangerschappen te voorkomen.

Leren over anticonceptie
In het onderzoek wordt gekeken hoe groot de problematiek rondom de onbedoelde zwangerschappen in Almere is. Daarbij wordt onder meer gekeken naar sociale en culturele factoren en of het ook een probleem is dat van generatie op generatie wordt meegegeven.

De onderzoekers hebben contact met professionals in de gezondheidszorg, maar spreken ook met Almeerse vrouwen die een onbedoelde zwangerschap hebben meegemaakt of die nu meemaken.

Annemijn Driesen-Visscher van de GGD: "We zouden heel graag willen weten wat de redenen zijn van vrouwen die een abortus doen. Waarom breken ze een zwangerschap af en waarom gebruiken ze geen anticonceptie?"

Onderzoek afgerond in 2025
Het onderzoek van de GGD is in 2025 afgerond. Het onderzoek is nog niet ver genoeg om nu al te kunnen zeggen waarom de cijfers hier hoger zijn. Ook andere partijen zoals het expertisecentrum Rutgers, Abortuskliniek Almere en specialist op het gebeid van ongewenste zwangerschappen Fiom kunnen hier geen antwoord op geven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel