Burgemeester Gebben legt krans voor airgunner in Schotland

DRONTEN • Vr 11 november 2022 | 16:11 • Vrijdag 11 november 2022 | 16:11

Burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten heeft vrijdagmiddag een traditionele 'poppy-krans' gelegd bij het monument voor airgunner William Ward in Edinburgh. Hij kwam speciaal voor de herdenking naar de Schotse stad. Daarmee wil Gebben laten zien dat de gemeente Dronten de herdenking belangrijk vindt. Na de ceremonie hield Gebben een toespraak over William Ward voor de Nederlandse en Schotse leerlingen.

Bij de herdenking waren ook leden van het 4 mei comité uit Dronten aanwezig. Voorzitter Jolanda van Til vindt het belangrijk dat leerlingen uit Dronten naar Edinburgh zijn gekomen. Voor haar is het belangrijk om op deze manier met jongeren stil te staan bij wat vrijheid betekent.

Een groep van 29 scholieren uit Dronten brengt een bezoek aan het Stewart's Melville College in het Schotse Edinburgh. Zij zijn op uitwisseling om te leren over het leven van airgunner William Middleton Ward. Die militair zat op de Schotse school en crashte in de Tweede Wereldoorlog in het IJsselmeer, in de buurt van het huidige Dronten. De propeller van zijn toestel is de basis van het oorlogsmonument in Dronten.

Nieuwe manier van oorlogsverhalen vertellen
De Schotse geschiedenisleraar David Clarke kwam eerder dit jaar in contact met docent Charlotte Mulder van het Almere College in Dronten. Samen met Stichting 4 Mei Herdenking Dronten besloten zij om het gezamenlijke oorlogsverhaal te vertellen aan de leerlingen uit Dronten en Edinburgh. "Om het herdenken levend te houden", vertelt docent Mulder. De laatste airgunner die traditiegetrouw naar Dronten kwam, is in juli overleden. Dit is een nieuwe manier om de verhalen uit de oorlog te vertellen.

Op het grasveld voor de school werd vrijdag een herdenking gehouden voor William Ward en andere leerlingen van het Stewart's Melville College die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. In het Verenigd Koninkrijk wordt het einde van de oorlog herdacht op 11 november om 11.00 uur. Bij het monument voor de school werden kransen gelegd met klaprozen. Een doedelzakspeler speelde 'Flowers of the forest', een traditioneel Schots lied dat bij herdenkingen wordt gespeeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel