'Tijdelijke camera's zijn geen oplossing voor schietincidenten'

ALMERE • Vr 11 november 2022 | 17:04 • Vrijdag 11 november 2022 | 17:04

Tijdelijk cameratoezicht is geen oplossing voor schietincidenten zoals die in Almere. Dat zegt Rodney Haan. Hij is adviseur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Het centrum adviseert gemeenten over cameratoezicht.

In Almere vonden binnen een week tijd drie schietincidenten plaats. Op twee plaatsen zijn camera's geplaatst. Haan zegt daarover: "Het incident heeft zich al voorgedaan en in het geval van schietpartijen zie je heel vaak dat mensen heel bewust een doelwit kiezen. En daar zijn ze niet echt bezig met 'hangen daar nu camera's of hangen daar geen camera's.' Dus daar wordt helemaal niet over nagedacht." Volgens Haan vermommen daders zich of zoeken ze een ander manier om zich onherkenbaar te maken wanneer ze hun misdrijf plegen.

De camera's aan de Eddastraat en de Editiestraat zijn tijdelijk. Dat betekent volgens Haan dat ze daar maximaal zes maanden blijven hangen. Dat is volgens hem puur om een gevoel van veiligheid te geven: "Het is echt een bevestiging naar de buurt, naar de bewoners, naar de ondernemers; van wij zijn verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid en op basis daarvan zetten wij deze camera's in. Want wij letten op jullie en wij zijn ook begaan met de situatie die plaatsvindt." Volgens hem is het een signaal naar de buurt om te laten zien dat ze niet alleen staan.

'Gemeenten moeten voorzichter zijn'
Volgens Haan moeten gemeenten voorzichter zijn met deze maatregel. Mensen raken gewend aan camera's en kunnen moeilijk accepteren dat die weer worden weggehaald omdat ze zich dan weer onveilig voelen. Maar mensen kunnen volgens de adviseur ook opgelucht zijn omdat ze voor hun gevoel niet meer bespied worden. "Dat gebeurt overigens niet want de huizen worden niet in beeld genomen. Dus niemand ziet of je een kopje koffie of thee aan het drinken bent."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel