ProRail: 'Grote uitdaging om spoorlijn op tijd klaar te hebben'

FLEVOLAND • Ma 14 november 2022 | 6:39 • Maandag 14 november 2022 | 6:39

"Het herstel van het spoor tussen Lelystad en Dronten ligt op schema, maar het blijft een grote uitdaging om alles op tijd klaar te hebben". Dat zegt bouwmanager Erwin de Boer van ProRail. Het spoortraject raakte op 2 september zwaar beschadigd, toen een hoogspanningsleiding van het elektriciteitsnet tijdens een stroomstoring in contact kwam met de bovenleiding van het spoortraject.

Daardoor ontstond er enorme schade onder en boven het spoor. Op het zeven kilometer lange stuk spoor bleek ruim 80 kilometer kabel voor onder meer de ICT-systemen en de communicatie vernield te zijn. Ook waren zeker 300 schakelaars van seinen, wissels en overwegen kapot. Daarnaast moest de bovenleiding en ook een deel van de rails worden vervangen. Veel onderdelen gingen verloren door de intense hitte die bij het incident vrijkwam.

Veel techniek en ICT
"Er komt heel veel techniek bij kijken om een trein veilig te laten rijden", zegt De Boer. "Het gaat om veel meer dan enkel de rails en de bovenleiding. Er zit heel veel techniek en ICT achter. En juist daar zit de schade. Die systemen zijn essentieel voor de veiligheid en het vergt veel werk en tijd om die te vervangen."

Veel schade aan technische installaties

Het werk aan het spoor wordt onder grote druk uitgevoerd, zegt De Boer. "Zou dit gaan om een nieuw stuk spoor, dan ben je zomaar een jaar bezig om alles te plannen. De spullen die we nodig hebben, hebben we niet op zo'n grote schaal in het magazijn liggen. En die apparatuur haal je niet eventjes bij de bouwmarkt."

'Tijd is krap'
Het doel is om op 11 december alles af te hebben. "We hebben al veel gedaan, maar de komende weken neemt het werk nog flink toe. Dan komen herstelde spullen terug van de fabrieken. Die moeten we dan gaan opbouwen en testen. Die tijd is krap. Er is nog veel werk nodig om de klus tijdig te klaren."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel