Opvang van ruim 800 vluchtelingen bij Walibi verloopt zonder veel problemen

BIDDINGHUIZEN • Wo 16 november 2022 | 17:24 • Woensdag 16 november 2022 | 17:24

Tussen de acht- en negenhonderd vluchtelingen hebben tot nu toe onderdak gevonden op het evenemententerrein van Walibi Holland, Dat blijkt bij een tussentijdse evaluatie van de noodopvang in Biddinghuizen.

"Vlekkeloos gaat het niet, maar daarom zijn we er om kleine puntjes op te lossen," zegt locatiemanager David Korver. Grote opstartproblemen hebben ze niet gehad, het zijn kleine dingen. "Zaken zoals waar kan de pendelbus naar Dronten het beste stoppen? Hoe gaat het met de lunch en het diner? Lopen de mensen de juiste deur in en uit? Meer van dat soort zaken vooral."

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zit nu op ongeveer twee derde van het maximale aantal vluchtelingen dat in Biddinghuizen kan worden opgevangen. Er zijn tenten neergezet om vluchtelingen te herbergen, die in Ter Apel geen onderdak konden vinden. "We focussen eerst op een stukje opvang", vervolgt Korver. "Er zijn natuurlijk ook mensen die in Ter Apel of in de crisisnoodopvang hebben gezeten. Die moeten eerst even tot rust komen."

Activiteiten
In één van de grote tenten bij het tafelvoetbal en het tafeltennissen is het druk. Vooral jonge mannen drommen samen. Op een bankje op het terrein zitten een paar vrouwen. Buiten het terrein zie je kleine groepjes asielzoekers een wandelingetje doen. Het gaat er rustig aan toe.

Klachten van omwonenden hebben ze bij het COA 'gelukkig nog niet' gehad, zegt Korver. "We houden korte lijntjes met Walibi, de gemeente en buurtbewoners. We hebben vanmiddag bijvoorbeeld een afspraak met de diaconie om te kijken wat er kan gebeuren op gebied van vrijwilligerswerk." Korver staat open voor verschillende ideeën. "Nodig een keer een familie uit om bij je thuis te komen eten. Organiseer hier op het terrein iets voor kinderen of voor een bepaalde doelgroep."

De tijdelijke opvang van asielzoekers bij Walibi is tot half april volgend jaar. Daarna moet het terrein weer beschikbaar zijn voor evenementen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel