'Geen nieuwe hoogspanningskabels boven stad voor veiligheid omwonenden'

ALMERE • Ma 21 november 2022 | 6:11 • Maandag 21 november 2022 | 6:11

Nieuwe hoogspanningsleidingen moeten om Almere heen of onder de grond worden aangelegd om omwonenden te beschermen tegen de straling die van de lijnen komt. Ze moeten niet op dezelfde plek komen waar nu al leidingen lopen. Dat zegt professor Hans Kromhout van de Universiteit Utrecht, autoriteit op het gebied van elektromagnetische straling. Een nieuw tracé is nodig, omdat er grote behoefte aan stroom is en omdat het net zo goed als vol zit. Ook de gemeente en omwonenden willen het nieuwe tracé niet dwars door de stad.

Op de hoogspanningskabels die nu al boven de stad hangen staat 380.000 volt. Dat veroorzaakt een elektromagnetisch veld. "We weten al lang dat het niet gezond is om in dit veld te wonen. Het is niet goed om structureel zoveel uren per dag, en dan jarenlang, in die straling te zitten. Er zijn onderzoeken waarin verbanden worden gelegd tussen wonen bij hoogspanningsmasten en kinderleukemie, en ook leukemie bij volwassenen", zegt de stralingsprofessor.

Ingewikkelde berekeningen
Beleid in Nederland is dat mensen niet te dicht bij hoogspanningsleidingen wonen. De afstand wordt bepaald door ingewikkelde berekeningen. Om de inwoners te beschermen mogen in Almere voor het grootste gedeelte geen woningen meer gebouwd worden in een straal van 140 meter rond een hoogspanningsleiding. Ook mogen er geen kinderopvanglocaties en scholen gebouwd worden. Dat mocht vroeger nog wel. Probleem is dat er inmiddels al wel woningen, een kinderopvang en een basisschool gebouwd zijn in die veiligheidszone.

De veiligheidszone (bij benadering)

"Als je een tracé hebt wat er al lang ligt en er staan dus al huizen in de zone, dan zou je kunnen zeggen dat we die moeten afbreken. Dat is natuurlijk een flinke investering en is dat het waard? Er wordt economisch naar gekeken. De kans dat je ernstig ziek wordt is heel klein. Voor Nederland is geschat dat één geval van kinderleukemie per twee jaar, mogelijk samenhangt met het wonen bij hoogspanningsmasten", legt Kromhout uit.
Meten is weten
Vorige week liet minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten aan de Tweede Kamer weten dat het beleid rond hoogspanningsleidingen blijft zoals het is. Wel is afgesproken dat netwerkbeheerders daar waar mogelijk maatregelen treffen, waardoor de sterkte van de magneetvelden beperkt wordt.

Kromhout vindt de houding van overheid wel wat rigide. Alle bestaande bouw mag blijven en er mag dus niet iets nieuws worden neergezet waar kinderen langdurig verblijven. Hij zou het liefste de daadwerkelijke straling meten in bijvoorbeeld de school in Almere. "Ik vind dat je in bestaande gebouwen die duidelijk in de nieuwe veiligheidszone staan zou moeten meten. Misschien valt de straling mee of kan je iets doen aan de bron."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel