'Doe nieuwe hoogspanningsmasten buiten Flevoland om of de kabels in de grond'

ALMERE • Vr 16 september 2022 | 7:01 • Vrijdag 16 september 2022 | 7:01

Almeerders zien nieuwe hoogspanningsmasten in Flevoland wel zitten, maar willen ze niet in de achtertuin. Als zo'n tracé toch aangelegd moet worden, doe de kabels dan in de grond. Reacties op een informatiebijeenkomst die netbeheerder TenneT donderdagvond in Almere organiseerde.

Dwars door Flevoland moeten nieuwe hoogspanningsmasten komen te staan. Van Diemen in Noord-Holland tot in Ens. Waar energiebedrijf TenneT de masten precies gaat plaatsen, is nog niet duidelijk. Sandra Duim, die al 30 jaar in de Filmwijk woont, is verbaasd dat er weer van die zware masten komen: "Er is net een uitbreiding van de kabels geweest. We dachten dat het nu wel voldoende is."

De nieuwe hoogspanningsmasten zijn hard nodig. "We zijn veel duurzame stroom aan het opwekken op verschillende windparken op zee," zegt Matthijs Coops van TenneT. "De kabels die we nu hebben zijn op termijn niet voldoende dus moeten er kabels bij."

Buurtbewoner Dick Verhoeven is ook niet te spreken over de aanleg van nog meer kabels. "Ik vind het niet een mooi gezicht. Er loopt al een tracé dwars door Almere heen. Maar misschien dat de hoogspanningsverbinding buitenom kan of langs de snelweg A6." Coops van TenneT vindt het een goed idee. "Het is één van de mogelijkheden die we gaan onderzoeken."

Sommige aanwezigen vinden de kabels geen gezicht. Sandra Duim: "Wij zijn tegen bovengrondse kabels en hebben ze liever in de grond." TenneT is daar geen voorstander van. Coops wil blijvend en goed onderhoud kunnen plegen aan de kabels: "Het is een verbinding van 380.000 volt. Het zijn slagaders van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening. Dan is een bovengrondse verbinding het beste."

Flevolanders kunnen tot 14 oktober hun reactie geven op het plan voor een tracé van hoogspanningsmasten door de provincie. Er komen nog twee informatieavonden: In Swifterbant op dinsdag 27 september en in Lelystad op donderdag 29 september. Op maandag 3 oktober is er een digitale bijeenkomst. TenneT wil over 10 jaar beginnen met de aanleg van de hoogspanningsverbinding in Flevoland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel