Burgemeester: '13- en 14-jarigen zorgen voor nare ellende bij rellen'

URK • Ma 21 november 2022 | 12:23 • Maandag 21 november 2022 | 12:23

De onrust die zaterdagavond plaatsvond op Urk bij de rotonde aan de Akkers werd veroorzaakt door een groep van zo'n 100 jongeren, vooral 13- en 14-jarigen. Zij staken kliko's in brand en ook staken ze zwaar vuurwerk af. De burgemeester is niet te spreken over de gebeurtenissen.

"Het mag toch niet zo zijn dat een groep van honderd jongeren een schandestempel drukt op ons mooie dorp", schrijft burgemeester Cees van den Bos maandag in een persbericht. "Als Urkers willen we echt niet meer dat zo’n kleine groep zulke nare ellende veroorzaakt."

Geen aanleiding
Volgens de burgemeester was er geen enkele aanleiding voor de ongeregeldheden: "Op Urk was geen Kick Out Zwarte Piet, er waren geen coronamaatregelen en tóch gaan rellen." Op sociale media ging voorafgaand aan de rellen overigens wel een oproep rond om samen te komen op de rotonde en zoveel mogelijk vuurwerk mee te nemen. In het bericht wordt het een 'Zwarte pieten container rally' genoemd.

Ouderwacht
De groep jongeren is aangesproken door de ouderwacht, een groep van Urkers die rellen en ongeregeldheden probeert te voorkomen. Maar zij kregen de groep niet onder controle. Ook agenten lukte het niet om de jongeren weg te sturen. Daarop rukte de politie met veel personeel uit, vertelde een woordvoerder zondag. Dertig agenten uit de hele provincie en zelfs daarbuiten zijn ingezet. Onder meer hondengeleiders, motoragenten en politiebusjes reden naar de rellen.

Oproep
De burgemeester doet een oproep aan inwoners. "Ben jij trots op ons dorp, ga dan in gesprek als je deze jongeren kent. Laat ook van je horen als jij dit niet meer wilt. Of meld je aan bij de ouderwacht."

Ook op zondag waren de sporen van de rellen nog te zien. Niet alles was opgeruimd, dus op de rotonde lagen nog resten vuurwerk en glas.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel