Ouderwacht weer op pad om rellende jongeren aan te spreken

URK • Zo 28 november 2021 | 17:43 • Zondag 28 november 2021 | 17:43

Op Urk was zaterdagavond voor de derde week op rij een ouderwacht actief om rellende jongeren aan te spreken. Ruim twintig man verzamelde zich in de Jeruzalemkerk. De groep liep vorig jaar ook al enkele avonden door het dorp om de jeugd aan te spreken op hun gedrag rond het epicentrum van de rellen, de beruchte rotonde aan De Akkers en de Damlaan.

In totaal telt de ouderwacht ongeveer tachtig mensen. De groep is heel divers, van ouders tot jonge mensen en van leraren tot ondernemers. Als de gemeente Urk onrust opmerkt in het dorp, krijgt de groep een oproep. "We spreken de jongeren aan," zegt Eef de Vries van de ouderwacht. "Maar we gaan geen discussies aan die uit de hand kunnen lopen."

Zaterdag was het rond 19.30 uur nog druk op de rotonde, met passerende auto's en fietsers. Een half uur later sloot de horeca. Toen de ouderwacht de straat opging, was het stil. De groep bleef zo veel mogelijk in beweging. "Ja we blijven lopen hoor, anders is het veel te koud”, legt één van de wachtlopers uit.

Rust bewaren
Volgens De Vries is de groep zeer gemotiveerd om onrust in het vissersdorp tegen te gaan. "We kijken ieder weekend wie er beschikbaar is. We proberen de rust te bewaren door met jongeren in gesprek te gaan."

De ouderwacht wijst jongeren op de gevolgen van de rellen. De Vries: "We leggen ze uit wat de effecten zijn van beelden van de rotonde die in de brand staat en wat de effecten zijn van het zware vuurwerk. We zijn natuurlijk een christelijk dorp. Dat pretenderen we nog steeds te zijn, maar dat correspondeert niet met wat er in de media verschijnt."

Verantwoording dragen
Om op te warmen, kan de groep terecht in de Jeruzalemkerk. "Het is een stukje verantwoordelijkheid dat we met ons allen moeten dragen," zegt Hendrik Hakvoort van Gemeentebelangen Urk. "Ze doen eerst een rondje en dan druppelen ze zo weer binnen voor een bakje koffie of snert."

De ouderwacht levert het volgens Hakvoort naast het voorkomen van wangedrag nog iets moois op. "Het geeft ook een stukje verbroedering. Mensen die je nooit spreekt, alles loopt hier bij elkaar. Dat is heel leuk om mee te maken."

"Het is wonderbaarlijk stil"

— Eef de Vries, ouderwacht

Rustig
Helemaal stil was het niet, maar op een enkele knal en wat siervuurwerk na bleef het zaterdagavond rustig. Dat kwam mogelijk door de Grote Sint & Piet Bingo Oud Urk die live was te zien, de camera's die op de rotonde hingen en het optreden van de ouderwacht en politie vorige week. Wel werd er kort na 03:00 uur een auto in brand gestoken.

"We lopen onze rondjes maar er is niks aan de hand," zegt De Vries. "Er zijn geen jongeren, er is geen publiek en er zijn geen mensen die rondjes rijden op de rotonde. Het is wonderbaarlijk stil."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel