OM eist acht jaar cel en tbs tegen 17-jarige voor liquidatie Almeerder

ALMERE • Do 24 november 2022 | 12:35 • Donderdag 24 november 2022 | 12:35

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag acht jaar cel en tbs geëist tegen een 17-jarige Amsterdammer, die verdacht wordt van het plegen van een huurmoord op een 56-jarige man uit Almere. Tegen de nu 21-jarige medeverdachte eiste het OM twintig jaar cel. Het slachtoffer werd op 22 december vorig jaar na een bezoek aan de tandarts doodgeschoten in de Wieringerstraat in Amstelveen. De twee verdachten zouden het slachtoffer al geruime tijd hebben gevolgd.

Een dag na de moord arresteerde de politie een net 20-jarige verdachte uit Amsterdam. Hij reed op dat moment rond in een gehuurde auto die ook bij de moord zou zijn gebruikt. In januari pakte de politie de 17-jarige verdachte op. Hij was 16 op het moment dat hij het slachtoffer in koelen bloede en tegen betaling zou hebben doodgeschoten.

OM: 17-jarige is de schutter
Volgens het OM is de 17-jarige de schutter geweest, maar beide verdachten zijn even verantwoordelijk voor de gewelddadige dood van het slachtoffer, meent het OM. De nu 21-jarige nam de opdracht aan en fungeerde als chauffeur. Het OM vindt het noodzakelijk het volwassenenstrafrecht op de minderjarige verdachte toe te passen.

De Amsterdammer was ten tijde van de liquidatie 16 jaar oud. Op camerabeelden is te zien hoe hij met gestrekte arm op het slachtoffer afrent, het pistool in zijn hand. De inmiddels 17-jarige verdachte zou zeven kogels hebben afgevuurd. Het slachtoffer werd er door drie geraakt. Hij bezweek kort na de aanslag aan zijn verwondingen in een ziekenhuis.

Zwijgrecht en Snapchat
De 17-jarige heeft geen enkele verklaring willen afleggen en beriep zich ook tijdens zijn berechting op dinsdag en donderdag consequent op zijn zwijgrecht. Wel heeft hij raps over de moord geschreven en die ingesproken op zijn telefoon, meende het OM tijdens de eerste zitting. De rechtbank speelde de opnames toen in de rechtszaal af.

De jongen rapt onder meer dat het slachtoffer is "gewist van de list" en dat hijzelf "most wanted" is. Het slachtoffer zou op een dodenlijst hebben gestaan. Hij was sinds jaar en dag een bekende in de Amsterdamse onderwereld en werd in het verleden veroordeeld tot een jarenlange celstraf wegens afpersing. De verdachten zouden hem geruime tijd hebben gevolgd, onder meer via een peilbaken dat onder zijn auto was geplakt.

De 21-jarige medeverdachte heeft in juli bij de politie bekend. Hij heeft de moordopdracht via Snapchat aangenomen, zo heeft hij verklaard en werd een dag na de moord opgepakt, de 17-jarige in januari.

Donderdagmiddag pleiten de advocaten van de twee verdachten. De rechtbank doet uitspraak op 16 december.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel