Wethouder verbaasd over ban op eilandjes

LELYSTAD • Ma 28 november 2022 | 17:42 • Maandag 28 november 2022 | 17:42

Wethouder Piet van Dijk van Lelystad is verbaasd over de plannen van het kabinet om te stoppen met het aanleggen van eilandjes in het IJsselmeergebied. Dat laat hij weten in een reactie aan Omroep Flevoland.

Afgelopen vrijdag presenteerde het kabinet plannen om klimaat- en milieudoelen te halen en de uitstoot van stikstof terug te dringen. Daarin staat dat er geen mogelijkheden meer zijn om nieuw land te winnen in het IJsselmeergebied. Terwijl de gemeente Lelystad al een tijdje plannen heeft om in de toekomst eilanden te creëren voor de kust.

"Ik ben verbaasd dat de minister aan de Kamer plannen heeft voorgesteld waarin geen plaats meer is voor stedelijke ontwikkeling in het IJsselmeergebied", schrijft de wethouder in een reactie. "Het kabinet roept ons op om als stad te groeien en woningen te bouwen en beperkt aan de andere kant de mogelijkheden daartoe."

Gesprek
Van Dijk verwacht dat er toch ruimte blijft voor de plannen van de stad: "Ik ga er van uit dat Lelystad met het ministerie vast kan blijven houden aan de afspraken die we gezamenlijk hebben in het kader van Lelystad Next Level over ontwikkeling van Lelystad als aantrekkelijke stad, waaronder een belangrijk deel woningbouw aan de kust. Ik ben blij dat de minister heeft aangegeven binnenkort met ons in gesprek te gaan. Ik zie dat gesprek met grote interesse tegemoet."

Natuurmonumenten
Volgens Natuurmonumenten kan de uitbreiding van de Marker Wadden gewoon doorgaan. "In de brief van het kabinet wordt een uitzondering gemaakt voor overstroombare natuur en eilanden die de waterkwaliteit en de kwaliteit van de natuur verbeteren", zegt Roel Posthoorn van Natuurmonumenten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel