Halfblote peuter uit vijftig jaar oude film gezocht

FLEVOLAND • Di 29 november 2022 | 15:21 • Dinsdag 29 november 2022 | 15:21

Historicus Willem van der Ham is een zoektocht gestart naar een bloot jongetje. De blote peuter is heel kort te zien in de film 'Groeten uit Flevoland'. Deze film werd begin jaren zeventig, gemaakt in opdracht van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders.

De film heeft historische waarde volgens de historicus. Het gaat om beelden van de recreatiemogelijkheden in het destijds pas aangelegde Oostelijk Flevoland. Er zijn veel stranden en bezoekers te zien, maar in een scène van enkele seconden heeft een kindje geen zwembroek aan als zijn moeder hem afdroogt. "Het geeft een prachtig tijdsbeeld over het opkomend toerisme in Oostelijk Flevoland", zegt de historicus.

Van der Ham wil de peuter van destijds graag vinden, om met zijn toestemming de film openbaar te maken. Het Flevolands Archief beheert de filmbeelden. En het bloot is voor het archief reden om de volledige film 'Groeten uit Flevoland' niet online te zetten, terwijl dat met andere films wel gebeurt. De angst bestaat dat het korte fragment zal worden misbruikt voor verkeerde doeleinden.

In september stelde Van der Ham deze opstelling van het Flevolands Archief al publiek ter discussie. "Als we de jongen vinden, is het Flevolands Archief, als hij toestemming geeft, bereid de film als nog digitaal openbaar toegankelijk te maken", zegt Van der Ham.

De historicus zoekt dus een man van in de 50, die als peuter begin jaren zeventig gefilmd is. Dat gebeurde vermoedelijk ergens op één van de stranden aan het Veluwemeer of het Drontermeer. Wie weet wie die peuter van toen is of meer weet, wordt verzocht contact op te nemen met historicus Willem van der Ham of met het Flevolands Archief.

In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel