Lelylijn onderdeel prestigieus Europees transportnetwerk, subsidies lonken

FLEVOLAND • Ma 5 december 2022 | 12:13 • Maandag 5 december 2022 | 12:13

De Lelylijn wordt opgenomen in een belangrijk Europees transportnetwerk. Dat hebben de ministers van Transport van de 27 EU-lidstaten maandag besloten. Hiermee maakt de beoogde spoorlijn tussen Lelystad en het Noorden kans op belangrijke Europese subsidies.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat is blij met het genomen besluit: "Met dit besluit van de Transportraad staat de Lelylijn letterlijk op de kaart. Dat is een belangrijke en mooie stap op weg naar realisatie van de spoorlijn. Natuurlijk is er nog heel veel werk te doen, maar dit Europese besluit helpt ons daarbij en daagt ons tegelijkertijd ook uit echt werk te maken van de Lelylijn."

Waar draait het om?
Het gaat allemaal om het zogenoemde Trans-European Transport Network (TEN-T). TEN-T is een netwerk van snelwegen, spoorlijnen en andere infrastructuur, dat heel Europa moet verbinden om internationaal te reizen.

Het kabinet heeft in het regeerakkoord 3 miljard euro vrijgemaakt voor de Lelylijn. De spoorweg tussen Groningen en Lelystad, voert dan onder meer langs Emmeloord. Naast de eigen bijdrage heeft het kabinet extra geld nodig. De spoorlijn kan er pas komen als de regio én Europa meebetaalt, zo staat in het regeerakkoord. Hoe de Lelylijn precies moet gaan lopen is nog niet besloten. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verwacht dat de aanleg van de Lelylijn tussen de 6 en 9 miljard euro zal kosten.

Niet alleen de Europese Transportministers hebben een stem als het over het netwerk gaat, ook het Europese Parlement beslist mee. De verwachting is daarom dat de opname van de Lelylijn op het TEN-T-netwerk eind 2023 definitief zal zijn.

De Initiatiefgroep Lelylijn reageert met blijdschap op het nieuws. "Met deze cruciale stap belandt de beoogde spoorverbinding op het Europese spoorkaartje en wordt de deur geopend voor financiering vanuit de EU."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel