Boze gemeenten eisen stikstofrechten Lelystad Airport terug

LELYSTAD • Za 10 december 2022 | 13:06 • Zaterdag 10 december 2022 | 13:06

Zes Noord-Veluwse gemeenten zijn woedend omdat de Schiphol Group boeren in hun gebied heeft uitgekocht. Schiphol wil de stikstofrechten van die boeren gebruiken om Lelystad Airport te legaliseren. De gemeenten eisen die stikstofrechten nu terug, meldt Omroep Gelderland.

Het gaat om Elburg, Epe, Hattem, Heerde, Oldebroek en Voorst. Zij vinden het onterecht dat de stikstofrechten ingezet worden voor vakantievluchten, terwijl de gemeenten zelf enorm moeten schipperen om extra woningen te kunnen bouwen. Bovendien hebben gemeenten zelf geen geld om boeren uit te kopen, ze vinden het niet kloppen dat een grote partij als Schiphol dat wel kan doen.

De gemeenten hebben een boze brief naar het kabinet geschreven, waarin ze eisen dat de stikstofrechten die de Schiphol Group heeft gekocht afgepakt moeten worden. Burgemeester Jan Willem Wiggers van Heerde spreekt namens de zes gemeenten: "Ja, zo scherp moeten we het op dit moment echt neerzetten", vindt Wiggers. "Dit soort praktijken moeten we niet tolereren. De Tweede Kamer heeft al uitgesproken dat dit niet wenselijk is, dus het kabinet moet de wetgeving zo snel mogelijk aanpassen, en dan ook met terugwerkende kracht die stikstofrechten weer teruggeven aan de plek waar ze vandaan komen: de Veluwe."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel